Krémes céklaleves korinderrel
2018. február 11. írta: Ízvilágom

Krémes céklaleves korinderrel

kremes_ceklaleves_korianderrel_3.JPGA céklát valószínűleg mint savanyúságot mindenki szereti. Na jó talán nem mindenki, de sokan szeretik. 

Azonban nem csak savanyúságként, hanem millió más módon is elkészíthető ez a vitamindús zöldség. Készülhet grillen, készülhet turmixok alapjaként, készülhet smootie hozzávalójaként, sülve, főve, levesként, köretként.

Én most levest készítettem belőle. Igazából a fűszerek és az egyéb hozzávalók miatt a cékla ízét kevésé érezni, de annál selymesebb ízt kapunk, és tulajdonképp így még az is elfogyaszthatja aki nem rajong a cékla ízéért, viszont a vitamin bevitelét növelni szeretné. A koriander és a római kömény azonban hamisítatlan párost alkotnak a levesben.

 Adag: 2 fő

Ár: kb 500 Ft

Elkészítési idő: 20 perc + 1 óra sütési idő a céklának

Hozzávalók:

  • 1 közepes cékla (kb 400 g)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 tk római kömény
  • 1 kk. só
  • 1 kk fehérbors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl laktózmentes tej
  • 2 dl laktózmentes főzőtejszín
  • 1 kis dobozos laktózmentes tejföl fele (75 g)
  • friss koriander és egész köménymag a tálaláshoz
  • kókuszolaj (természetesen étolajat vagy olíva olajat is használhatunk)

Elkészítés:

A céklát tisztítsuk meg és csomagoljuk be alufóliába, majd előmelegített sütőben süssük 1 órán keresztül. Amikor megpuhult, várjunk egy keveset míg kihűl, pucoljuk meg és vágjuk kockára. A hagymákat aprítsuk fel és kevés kókuszolajon fonnyasszuk meg, majd mikor már kapott egy kis színt, adjuk hozzá a felkockázott céklát és ahogy a húsokat szoktuk, pirítsuk meg kissé azokat is. Pár perc után öntsük fel annyi vízzel amennyi épp ellepi. Nem kell több, hiszen egyéb folyékony hozzávalók is kerülnek majd bele. Hagyjuk főni 5 percig a hagymákat és a céklát (nem kell több idő, hiszen a céklát elősütöttük), majd adjuk hozzá a fűszereket, sót, borsot, római köményt, majd öntsük át a levest egy turmixgépe, s adjuk hozzá a tejet, tejszínt és a tejfölt is. Pillanatok alatt turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a lábosba s lassú tűzön forraljuk fel. Ha nincs turmixunk, ugyanezt a folyamatot egy botmixer segítségével is elvégezhetjük, ez esetben egy edénnyel kevesebbet kell majd mosogatnunk ;) 

Tálaláskor szórjuk meg köménymaggal és friss korianderrel a levest. 

Forrón is és hidegen is fogyasztható. Én forrón/melegen, míg a Zuram hidegen fogyasztotta.

kremes_ceklaleves_korianderrel_6.JPGkremes_ceklaleves_korianderrel_7.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7413649262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása