Torta, torta, de miért is ne lehetne édes helyett sós az a torta.
S bár minimális mennyiségben, de ebben a költeményben is akad egy kevés cukor, melyet természetesen helyettesítettem Inka Sweet Stevia funkcionális édesítőszerrel. :)
Ez a nem éppen hagyományos "torta" most csupán két főre készült, hiszen csak a Zuram és én magam falatoztunk belőle. Ez volt ugyanis az évfordulós tortánk. Ami kicsit megtörte a torta szóval kapcsolatos általános jelentés tartalmat.
Adag: 2 fő
Ár: 2300 Ft
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 3 szelet sertés karaj
- 2 szelet marha lapocka
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 közepes burgonya
- 12.5 dkg juhtúró
- 65 g fokhagymás fűszervaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 0,5 dl laktózmentes tej
- 1 g Inka Sweet Stevia
- Só, bors, ételízesítő, piros paprika
Elkészítés:
A marha húst sózzuk, borsozzuk, klopfolóval jól megdolgozzuk, majd kevés olajon hirtelen megsütjük a szeleteket. Ezután a sertés húst csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk piros paprikával és szintén hirtelen megsütjük. Közben a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és krumpli nyomóval összetörjük, majd ismét ízesítjük borssal, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, fokhagymás fűszervajjal és mikor egy picit hűlt, keverjük össze a juhtúróval. Majd tegyük hűtőbe felhasználásig. A vöröshagymát vágjuk vékony szeletekre, majd az Inka Sweet Stevia-val megszórva karamellizáljuk.
Amikor minden hozzávalóval elkészültünk, egy 10 cm átmérőjű sütőformába rétegezzük. Egy szelet marhahús, arra a juhtúrós burgonya püré, és karamellizált hagyma, majd még egy szelet hús és a tetejére újabb adag püré. Maradni fog ebből a mennyiségből, de nem kell felhasználni az egészet, hiszen később lesz még rá szükség. A rétegezés után rakjuk be előmelegített sütőbe 180 fokra, nagyjából 20 percre, míg jól összesül. Míg sül, addig a maradék pürét, keverjük össze egy kevés tejjel, hogy kenhetőbb, krémesebb legyen. Majd mikor kivettük a sütőből a húst, és hagytuk egy picit hűlni, majd a maradék pürét kenjük fel a tortácska oldalára, tetejére, s a csíkozott husival rakjuk körbe, majd a karamellizált hagymával, és zöldségek díszítsük (én újhagymát, sárgarépa csíkokat, pritamin paprika csíkokat, retek csíkokat használtam)