A mai ebéd ismét onnan indult, hogy gazdaságos, kiadós és ha lehet ne túl bonyolult legyen.
Ami még biztosan megvolt hozzá itthon, az a csirkecomb és a tanácstalanság volt. Boltba nem volt kedvem menni, ezért a kamrában és a konyhában lévő alapanyagokból kellett valamit kihoznom, s így született a mai csirkés fogás.
Adag: 3 fő
Ár: 900 Ft
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 6 csirke felső comb
- só
- bors
- fűszerek ( én most 2 combot sóval, borssal, fokhagyma porral, 2 combot sóval, négyborsos fűszerkeverékkel, 2 combot pedig sóval és tárkonnyal fűszereztem)
- kevés olaj
- 2 dl köles
- 4 dl víz
- 2 dl tejszín (nálam laktózmentes)
- 10 dkg reszelt eidami sajt ( szintén laktózmentes)
- 1 ág friss rozmaring ( vagy 1-2 kávéskanál szárított)
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet majoranna
- 1 evőkanálnyi vaj
- 1 közepes padlizsán
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál majonéz
- 1 gerzd fokhagyma
- 1 teáskanál citromlé
- 1 szál újhagyma
Elkészítés:
A padlizsán héját tisztogassuk meg majd helyezzük forró sütőbe és süssük 30 percen keresztül. A csirkecombokat mossuk meg, itassuk fel róla a folyadékot, majd ízlés szerint fűszerezzük és 15 percig hagyjuk pácolódni. Ezután egy nagyobb serpenyőben hevítsünk kevés olajat, s ebben süssük pirosra a combokat. A combok után maradt olajba beleszórjuk a 2 dl kölest és kissé megpirítjuk. Ha már kellően bevonta az olaj, öntsünk rá 2 dl vizet, szórjuk meg sóval, borssal, majoránnával, kakukkfűvel és rozmaringgal, majd fedjük le, s hagyjuk alacsony lángon főni. Miután az első adag vizet elfőtte, s már kellően megduzzadt, öntsük fel még 2 dl vízzel, s hagyjuk ismét fedő alatt főni. Eközben a padlizsánt vegyük ki a sütőből, s a szárát levéve, héjastól rakjuk bele egy turmix gépbe. Adjunk hozzá majonézt, mustárt, sót, borsot, citromlét, fokhagymát, 1 dl tejszínt és turmixoljuk össze. Mikor ez készen van, kanalazzuk át egy tálaló edénybe, és óvatosan keverjük hozzá a felkarikázott újhagymát.
Mialatt a padlizsán szószt elkészítjük, a kölesnek el kell főnie a második adag vizet is. Ezért adjuk hozzá a maradék 1 dl tejszínt és ezzel is főzzük nagyjából 5 percig, majd a kanál vajat és a lereszelt sajtot is adjuk hozzá, keverjük össze, hogy a sajt beleolvadhasson, s tálalhatjuk is.