Hamarosan itt a farsang, áll a bál... ;)
Napok óta vágyom egy kis fánkra. Valahogy bárhová megyek mindenhol fánkot evő embereket látok, és csak csöpög a nyálam az ínycsíklandó édesség után.
Ezért tehát - no meg azért, hogy fogyjon a lekvár a kamrából -, egy hirtelen gondolattól vezérelve pillanatok alatt összekevertem ezt a gyors tésztát, majd pikk - pakk kisütöttem a fánkocskákat, és ugyanilyen gyorsasággal pillanatok alatt meg is ettük azokat. :) Ezek amilyan ronda de finom falatkák lettek.
Mint általában sok gluténmentes kelt tészta, másnapra ez is kissé keményebb lesz, de ez most speciel nem erte meg a másnapot. De egy kis mikrózás új életet tud lehelni a másnapi kis fánkokba.
Adag: 2-4 fő
Elkészítési idő: 1 óra
Ár: ~ 600 Ft
Hozzávalók:
- 1/2 kg gluténmentes liszt (Schär Farine)
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- 1 kiskanál só
- kb. 1/2 liter langyos laktózmentes tej
- Házi sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. Egy keverő edénybe összekeverjük a hozzávalókat, s 10-15 percig dagasztjuk úgy, hogy egy lágy állagú tészta legyen. Meleg helyen 1,5-szeresére kelesztjük, majd forró olajba szaggatjuk egy sima evőkanál segítségével.Ahhoz, hogy a tészta ne ragadjon túlságosan a kanálhoz, olykor mártsuk bele a kanalat kevés olajba.
Megszórhatjuk porcukorral, úgy még édesebb lesz, de a lekvár, mint mártogatós is bőven megteszi :) persze ízlések és pofonok ;)