Ezt a finom kis rágcsát a baráti összejövetelünkre készítettem. A sok édesség után szerettem volna valami mindenki számára fogasztható sós finomságot. Ezért nem csak a glutént mellőztem de Tejmentesen is készítettem, hogy a csapatban az erre érzékenyek is nyugodtan nassolhassanak.
Adag: 10-12 fő
Ár: 800 Ft
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 500 gr Nutrifree Mix per Pane liszt
- 2 csomag porélesztő
- 2 kk só
- 1 csipet cukor
- 3 dl langyos víz
- 105 gramm volt sertészsír
- 2 kk őröl kömény
- 1 kk fehérbors
- 2 kk fokhagymapor
- 2 egész tojás
- 1 kk őrölt pirospaprika
- egész kömény
- szezámmag
- mák
Elkészítés:
A lisztet, sót, fokhagymaport, cukrot, élesztőt, köményt egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a zsírt, egy egész tojást, majd a vizet és az egészet összegyúrjuk. A tésztát nagyjából 15 percig meleg helyen kelesztjük, majd rizsliszttel megszórt felületen kinyújtjuk kb 1 cm vastagra. Ezután kiszúrókkal vagy derelye vágóval formákat szaggatunk/vágunk belőle, s egy zsírpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket, ahol szintén nagyjából 10 percig kelesztjük ( én addig hagytam oihenni őket míg a sütő felmelegedett). A maradék tojást egy pici pirospaprikával felverünk, s ezzel kenjük be a formák tetejét. Majd ízlés szerint köménnyel, szezámmaggal, mákkal szórjuk meg, s nagyjából 20 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.