Liba....Lúd....Márton nap.
Igen tudom kissé megkéstem a recepttel, de annál nagyobb a lelkesedés. Ugyanis a libát bár Márton napjához kötjük a hagyomány szerint, de én személy szerint bármikor meg tudom enni. Nagyon kedvelem ezt a szárnyast. Ezúttal egy nagyon egyszerű, de annál finomabb ebéd ötletét hoztam, ami amilyen egyszerű, épp annyira finom is. Azt nem mondom, hogy pikk-pakk elkészül, de megéri a ráfordított idő higgyék el nekem.
Adag: 2 fő
Ár: 1200 Ft
Elkészítési idő: 2.5 óra
Hozzávalók:
- 2 db libacomb
- 1 csomag aszalt szilva
- 1 fej lilahagyma
- 3 dl vörösbor
- 1 tk só
- 0,5 kg burgonya
- 0,5 csokor petrezselyem aprítva
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Az aszalt szilvát, beáztatjuk a vörösborba nagyjából fél órára.
Közben a libacombokat alaposan megtisztítjuk, csak sóval dörzsöljük be, beirdaljuk a bőrét, hogy ropogósabbra süljön, majd egy cserépedénybe helyezzük őket, a bőrös felületükkel lefelé.
Fél óra elteltével, a bort a szilvákkal együtt ráöntjük a libacombokra, egy fej lilahagymát feldarabolva és 4 gerezd fokhagymát a sütő tálba dobálunk, lefedjük alufóliával, és nagyjából 1,5 órán keresztül alufóliával lefedve sütjük, kb 170 fokon.
Majd 1,5 óra múlva levesszük róla az alufóliát, megforgatjuk a combokat, és pirulásig (nagyjából még fél óra) sütjük.
Ez idő alatt a bor elpárolog, a combok "beisszák" a bor ízét, illatát, s igazán ízletes finom húst vehetünk ki a sütőből.
Petrezselymes burgonyával tálaljuk.