Ismét egy nyár,ismét egy esküvő, ismét egy lány búcsú, ismét elkelt valaki. Éppen ezért ismét itt volt az ideje egy találó, feltűnő torta sütésének.
Ez is glutén- és laktózmentes, hiszen többen érzékenyek a társaságból. Ismét csoki, bár ez mégis más csoki.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál méz
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor (gluténmentes)
- 4 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 tábla étcsoki
- 4 evőkanál liszt (nálam nutrie free dolci)
- 2 evőkanál jamaicai rum
- 2 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
- 2 csomag csokis krémpor (gluténmentes)
- 8 dl tej(laktózmentes)
Mázhoz:
- Színes fondant vagy cukorpaszta (én utóbbit használtam, könnyebb dolgozni vele)
- kis kézügyesség
- kis fantázia
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét pici sóval kemény habbá verjük. Közben egy tálas mixer segítségével a tojás sárgáját a cukorral és a mézzel habosra keverjük, majd óvatosan kanalanként hozzá keverjük a lisztet, kakaóport, keményítőt, rumot, sütőport. A tábla csokit gőz felett felolvasztjuk és hozzá keverjük a lisztes keverékhez. Ezután a kemény habot is beleforgatjuk a masszába, de ezt már óvatosan lapáttal tegyük, hogy ne törjön össze a hab.
Sütőpapírral ellátott tepsibe öntjük a tésztát, s készre sütjük. Sütőfüggő a dolog, de 180 fokon nagyjából 15-20 perc kell egy ekkora adag tésztának. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy valóban kívül-belül átsült -e a piskóta.
Ezután ha a piskóta kihűlt már csak egy kis kézügyességre van szükség és máris formázható a deltás férfi felsőtest.
A lényeg, hogy a piskóta előbb mint bármely más torta félbe legyen vágva, hogy a csokikrém bele kerülhessen. Majd a formázást követően kívülről is vonjuk be a tortát csokival, hogy legyen mire tapadjon a cukorpaszta.
A pasztát egy szilikon lapon kinyújtjuk, formára vágjuk, majd a piskótára borítjuk, s óvatosan bevonjuk vele az egész tortát. Fondant formázó eszközökkel segíthetünk a formázásban.