Gyerekkoromból emlékszem egy répából készült édes golyóra, ami emlékeim szerint egy nagyon finom édesség volt.
Sajnos az eredeti családi receptre nem emlékszem már ,de most egy hasonló finomságot készítettem.
Ez egy igazán egyszerű, finom és egészséges édesség. Ha valami édességre vágyunk, de mégsem akarunk habos - babos süteményekkel bajlódni, és némiképp szeretnénk egészséges, természetes alapanyagokból készült édességet fogyasztani, akkor ez egy kiváló alternatíva lehet. Természetesen ez a finomság is gluténmentes változatban készült el.
A mennyiséget most is egy adagra számítva adom meg.
Hozzávalók:
- 1 közepes sárgarépa (kb. 150 g)
- 20 g méz (cukorral is helyettesíthető)
- 25 g darált dió
- 10 g zabpehely (nálam gluténmentes)
- kevés kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítés:
A répát megpucoljuk, lereszeljük, majd hozzá adjuk a mézet, diót és zabpelyhet. Jól összedolgozzuk és a répából kicsorgó felesleges vizet némiképp kinyomkodjuk belőle. Ezután vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben. Hűtőbe téve, egy éjszakán át állni hagyjuk. Annál jobb, minél több időt tölt a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.