A hideg idő szinte már kívánja a forró, kiadós leveseket. Éppen ezért én most, hogy a maradék is elfogyjon, abból alkottam meg a mai leveskét, ami épp két főre voltak elegendőek.
Adag: 2 fő
Ár: kb. 700 Ft
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
- 15 dkg száraz bab
- egy ujjnyi száraz kolbász ( nekem most tényleg csupán a kolbász vége, kb .10 dekányi maradt a hűtőben, azt használtam fel)
- 10 dkg lapocka felkockázva (ez is szintén pluszban maradt meg, ezért került bele)
- egy ujjnyi zsírszalonna (nem kell több mert szerintem a leves túl zsíros lesz ha többet használunk, de ez ízlés dolga)
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
- 1 csipet csípős őrölt piros paprika
- csipet őrölt kömény
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 darab nagyobb sárgarépa
- 1 darab fehérrépa a zöldjével
- 1 kis darab zeller és zeller levél
- díszítéshez tejföl (nálam laktózmentes)
Elkészítés:
Első lépésként a főzést megelőző este áztassuk be a babot annyi vízbe ami ellepi. Ha van rá mód, az sem baj, ha egyszer felforraljuk a vizet rajta, s hagyjuk abban pihenni felhasználásig.
A szalonnát egészen apró kockákra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk. Ezután hozzá adjuk a felkockázott vöröshagymát, s ezt is megfonnyasztjuk rajta. Ha már kellőképp összeesett, rárakhatjuk a kockára vágott lapockát, fokhagyma nyomón át a fokhagymát, sót, borsot, piros paprikákat, a zöldségeket, és az előző este beáztatott babot. Ezután megvárjuk míg felforr, majd ekkor hozzá adhatjuk a karikázott kolbászt is. Lassú tűzön összességében nagyjából 1.5 óra alatt készre fő.Tálaláskor tejföllel tálaljuk.