Itt az új év, itt a jól megszokott lencse és sertés hús napja :) Mert ez a szokás, mert a babonák élnek, mert ha már ez a pici hitünk és reményünk sem lenne, akkor mit sem érne a reménnyel teli Új Év. Jó étvágyat és legyen szerencsénk az Új Évben :)
Adag: 2-4 fő
Ár: kb. 900 Ft
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 20 dkg sertés lapocka felkockázva
- 15 dkg lencse
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csomag petrezselyem
- kis darabka zeller
- kis darabka karalábé
- 1 krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- tálaláshoz tejföl (nálam laktózmentes)
- 2-3 babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- pár csepp ecet
Elkészítés:
A lencsét elkészítés előtti este válogassuk ki alaposan, majd áztassuk be annyi vízbe ami épp ellepi. Ugyanebben a vízben kezdjük el főzni a lencsét. A húst tisztítsuk meg alaposan, majd kockázzuk fel, s adjuk a lencséhez. A zöldségeket pucoljuk meg, répát, fehérrépát, zellert, krumplit kockázzuk fel, majd mikor a leves először felhabzott, szedjük le a habot róla, s adjuk hozzá a karalábét, zellert, vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babérlevelet és főzzük nagyjából 20 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket is, s főzzük készre a levest. Ez lassú főzés mellett nagyjából 40 perc alatt fő készre.
Tálaláskor adjunk a leveshez kevés tejfölt és pár csepp ecetet.