Év végi evés ivás elengedhetetlen kelléke a pogácsa. Kellemesen puha, sajtos rágcsálnivaló, mely nem utolsó sorban jó szolgálatot tesz az év utolsó napján is, az esetleges italozáskor. :)
S mivel ezt most egy nem mentes társaságnak készítettem, így ebben semmilyen különleges alapanyag nincs.
Picit talán időigényes, de ahhoz, hogy ilyen szép rétegeket kapjunk szükséges
Adag: 8-10 fő
Ár: kb. 900 Ft
Elkészítési idő: kb. 2,5 óra
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 15 dkg étkezési zsír
- 1 kis pohár tejföl
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál római kömény
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 teáskanál só
- annyi tej, amennyit felvesz a tészta
- 30 dkg reszelt sajt
- Plusz 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat a sajt és a kenéshez szükséges tojás kivételével rakjuk egy keverőtálba, majd robotgép segítségével dagasszuk bő 10-15 percig, míg szép ruganyos tésztát kapunk. Olajjal kenjük meg picit a tészta tetejét, hogy ne száradjon ki, rakjunk rá folpakkot, s minimum 1 órára de ha van időnk, akár egy éjszakára kelni hagyjuk. Majd másnap nyújtsuk ki s a sajt felét szórjuk a tésztára, majd hajtogassuk négyzetté, s hagyjuk ismét pihenni minimum 30 percig. A pihenő idő letelte után újra nyújtsuk ki majd hajtogassuk össze újra, s hagyjuk ismét pihenni 30 percig. Majd az idő letelte után nyújtsuk ki kb 3-5 cm vastagra a tésztát és kicsi pogácsa szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket felvert tojással, szórjuk meg a maradék sajttal, és 160 fokon 30-35 perc alatt süssük készre.