Újévi lencsefőzelék sült malaccal
2017. január 02. írta: Ízvilágom

Újévi lencsefőzelék sült malaccal

Ismét eljött egy újabb év.

Jóformán épp csak pislogtunk egyet, s máris eljött egy újabb esztendő. 

Éppen ezért, hogy a babonákat kipipáljuk 2017 első napján, s remélhessük, hogy hátha beválik egyik - másik, elkészült az ilyenkor szokványos lencse. Az idei év első főzőcskézése, egy hagyományos, s remélhetőleg szerencsét hozó étel lett. 

Adag: 2 fő

Ár: 2000 Ft (sajnos a hús ára az idén sem lett kevesebb :( )

Elkészítési idő: 2,5 óra  - malacka sok időt tölt a jó meleg sütőben ebben a hűvös időben :)

 

Hozzávalók:

  • Fél csomag lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 duci gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2-3 babérlevél
  • 1 tk ecet
  • 2 tk mustár
  • 1,5 kg bőrös malac comb
  • kb. 2 dl víz

Elkészítés:

 

A lencsét alaposan kiválogatjuk (olykor még a máig harcoló német alakulatot is meg lehet találni benne, így érdemes tényleg időt szánni a nem oda illő álcázott lencse kiválogatására). Majd annyi vízbe áztatjuk amennyi épp ellepi. 

Míg a lencse ázik, addig megtisztítjuk a malachúst. Megmossuk és besózzuk, de csak a húst, a bőrt semmiképp se, mert akkor nem lesz ropogós.

Egy serpenyőbe bőrrel lefelé belehelyezzük a húst, mellé 2 fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát dobunk, majd kb. 2 dl vizet öntünk alá, aztán az egészet letakarjuk alufóliával és kb. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. 1,5 órán keresztül az alufólia alatt sütjük, majd miután az lekerül, fordítsuk meg a húst, süssük szép pirosra, ropogósra a maradék idő alatt.

Míg a malacka sül, addig a lencséről leöntjük a vizet amiben ázott. Egy lábosba rakjuk, s újra felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Hozzá adjuk a zúzott fokhagymát, az egész vöröshagymát, a babérlevelet, sót, borsot, és alacsony lángon nagyjából 20-30 perc alatt megfőzzük.Mikor már láthatóan megfőtt a lencse, kivesszük a babérlevelet és a vöröshagymát, majd botmixerrel egészen óvatosan a lencse negyedét óvatosan összeturmixoljuk, ezzel saját magával sűrítjük be a főzeléket. Hozzáadjuk az ecetet és a mustárt, s ezekkel még egyszer összefőzzük a főzeléket.

A hús sütési ideje természetesen függ az állat korától, a comb formájától. Hiszen ha szeletbe vettük a húst, az értelem szerűen korábban megsül, mint amit egészben vásároltunk meg. Sajnos én már nem kaptam szeletelt combot, így maradt az egészben sütés :)

img_5049.JPGimg_5045.JPGimg_5042.JPGimg_5048.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr912090215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása