Ismét eljött egy újabb év.
Jóformán épp csak pislogtunk egyet, s máris eljött egy újabb esztendő.
Éppen ezért, hogy a babonákat kipipáljuk 2017 első napján, s remélhessük, hogy hátha beválik egyik - másik, elkészült az ilyenkor szokványos lencse. Az idei év első főzőcskézése, egy hagyományos, s remélhetőleg szerencsét hozó étel lett.
Adag: 2 fő
Ár: 2000 Ft (sajnos a hús ára az idén sem lett kevesebb :( )
Elkészítési idő: 2,5 óra - malacka sok időt tölt a jó meleg sütőben ebben a hűvös időben :)
Hozzávalók:
- Fél csomag lencse
- 2 fej vöröshagyma
- 6 duci gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 2-3 babérlevél
- 1 tk ecet
- 2 tk mustár
- 1,5 kg bőrös malac comb
- kb. 2 dl víz
Elkészítés:
A lencsét alaposan kiválogatjuk (olykor még a máig harcoló német alakulatot is meg lehet találni benne, így érdemes tényleg időt szánni a nem oda illő álcázott lencse kiválogatására). Majd annyi vízbe áztatjuk amennyi épp ellepi.
Míg a lencse ázik, addig megtisztítjuk a malachúst. Megmossuk és besózzuk, de csak a húst, a bőrt semmiképp se, mert akkor nem lesz ropogós.
Egy serpenyőbe bőrrel lefelé belehelyezzük a húst, mellé 2 fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát dobunk, majd kb. 2 dl vizet öntünk alá, aztán az egészet letakarjuk alufóliával és kb. 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. 1,5 órán keresztül az alufólia alatt sütjük, majd miután az lekerül, fordítsuk meg a húst, süssük szép pirosra, ropogósra a maradék idő alatt.
Míg a malacka sül, addig a lencséről leöntjük a vizet amiben ázott. Egy lábosba rakjuk, s újra felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi. Hozzá adjuk a zúzott fokhagymát, az egész vöröshagymát, a babérlevelet, sót, borsot, és alacsony lángon nagyjából 20-30 perc alatt megfőzzük.Mikor már láthatóan megfőtt a lencse, kivesszük a babérlevelet és a vöröshagymát, majd botmixerrel egészen óvatosan a lencse negyedét óvatosan összeturmixoljuk, ezzel saját magával sűrítjük be a főzeléket. Hozzáadjuk az ecetet és a mustárt, s ezekkel még egyszer összefőzzük a főzeléket.
A hús sütési ideje természetesen függ az állat korától, a comb formájától. Hiszen ha szeletbe vettük a húst, az értelem szerűen korábban megsül, mint amit egészben vásároltunk meg. Sajnos én már nem kaptam szeletelt combot, így maradt az egészben sütés :)