Adag:
5-6 befőttes üvegnyi
Elkészítési idő:
30 perc
Ár:
1500 Ft
Hozzávalók:
Hozzávalók tekintetében mindenki annyit használ, amennyi savanyúságot szeretne eltenni, s mindenki ízlés szerint tehet bele bármilyen zöldséget!
Ebbe a következők kerültek bele:
- 1 kis patiszon
- 2 db répa
- 1 fél fej karfiol
- 6-8 db apró uborka
- 10-12 db gyöngyhagyma
- 1-2 TV paprika
- egy cikk káposzta
- 1 marék zöld koktélparadicsom
A savanyúság tartósító elkészítése:
- 2 l víz
- 10 dkg só
- 20 dkg cukor
- 1 kávéskanál nátruim benzonát
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál kénpor
- 3 dl 10%-os ecet,
- bors, babérlevél
Elkészítés:
Míg a levet feltesszük a tűzre forrni, addig a zöldségeket megpucoljuk és a kívánt méretű és formájú szeletekre vágjuk, majd beletöltjük a befőttes üvegekbe. Amikor a lé felforr meg kell várni, míg kihűlt s csak utána lehet ráönteni a zöldségekre. Az ecetet NE rakjuk bele a lébe, amíg az forr, csak amikor már levettük a tűzről, vagy amikor már kihűlt. Miután nyakon öntöttük a lével, légmentesen lezárjuk az üvegeket és szépen felsorakoztatjuk a kamra polcára őket. Felbontás után nem kell hűtőben tartani, mert nem romlik meg. Ha marad pluszban a savanyúság levéből - márpedig valószínűleg marad - akkor akár felhasználható a egy másik adag savanyúsághoz.