Születésnap van ismét. Hogy kié? Nos, ma éppen az enyém :) így ma magamnak készítettem egy isteni tortát. Gyümölcs, túró, köles...nem is kellenek ezeknél pazarabb alapanyagok :) ;)
Finom, egyszerű, friss, kellemesen savanykás, nagyon nyári desszert. Imádom :)
Ár: 1500 Ft
Adag: 4 -6 fő
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg köles
- 4 dl tej(laktózmentes)
- 1 kávéskanál só
- 10 evőkanál cukor
- 25 dkg túró ( laktózmentes FreeFrom)
- 5 dkg margarin (Vénusz, mert az laktózmentes)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 2 dl tejföl ( laktózmeners FreeFrom)
- 40 dkg bogyós gyümölcs - idény szerint akár helyettesíthető is (nálam most szeder, áfonya, málna)
Elkészítés:
A kölest a tejjel, kevés sóval, 2 evőkanál cukorral megfőzzük, mintha tejberizst főznénk. A tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A vajat, a 4 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot is kikeverjük. Majd mikor a köles megfőtt, hozzá keverjük a vajjal kikevert cukrot, s megvárjuk, míg kihűl. Ezután hozzá keverjük a tojások sárgájával elkevert cukrot, a túró felét és óvatosan forgatva a habbá vert tojásfehérjét is. Egy sütőpapírral kibélelt 22 cmes tortaformába (vagy tepsibe) öntjük a masszát.
15 percre előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. A túró másik felét, a tejfölt és 1 evőkanál cukrot összekeverünk. majd a 15 perc eltelte után, kivesszük a tésztát a sütőből és rákenjük tejfölös túrós masszát, rászórjuk a lecsepegtetett gyümölcsöt, majd visszatesszük a sütőbe és kis lángon még nagyjából 60 percig készre sütjük.
Szeletelés előtt várjuk, meg míg kicsit kihűl, úgy nem lesz "túl puha" a tészta része.