Hamburger torta
2016. augusztus 03. írta: Ízvilágom

Hamburger torta

Szülinapot ünnepeltünk ismét. A Zuram és az ikertesója ünnepeltek. Mindketten imádják a hamburgert, így adta magát a forma. Már csak a krém volt kérdés. Fondant alá mindenképp vajas krém szükséges, így most egy habos vajkrém került bele, vanília ízben. 

A csavar ami miatt erősen 18 éves kor feletti lett a torta az a pálinka....a tésztában...egy kis extra íz gyanánt. 

Azt mondta az ünneplő csapat, hogy  finom lett. S mert ezt most se nem gluténmentes, se nem laktózmentes alapanyagokból készítettem, így én nem tudtam lemeózni. De hiszek nekik :) 

Adag: 10-12 fő

Ár: ~5000 Ft

Elkészítési idő: 4-5 óra

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 dkg Rama margarin
  • 14 dkg porcukor 
  • 3 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál étkezési  keményítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 dl tej
  • Sütés után pici pálinka amivel meglocsoljuk

Krémhez:

  • 2 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 6 evőkanál porcukor
  • 20 dkg szoba hőmérsékletű Rama margarin
  • 1 evőkanál vanília aroma, vagy 1 vanília kikapart magja

Burkolat:

  • kb 1 kg fehér fondant/marcipán/cukormassza (ízlés szerint, ki melyiket részesíti előnyben)
  • ételszínezék (lehetőleg por állagú)

Elkészítés:

 A tortához a margarint elkeverjük a porcukorral, majd hozzá adjuk a tojásokat és a tejet. Ezt követően hozzá adjuk a lisztet, a sütőport, a keményítőt és a kevés szódabikarbónát. A tésztát három részre osztjuk, majd az egyik harmadba belekeverjük a kakaóport is. Kivajazott tortaformába öntjük a tésztát úgy, hogy a fehér tésztából az egyik formába valamivel kevesebb tészta kerüljön, ez lesz a hamburgerünk alja, míg a másik formába a maradék fehér tésztát belehalmozzuk. Nem baj, ha púposodik, hiszen a hamburger kalapja is duci. A középső csokis tésztát pedig ha van egy harmadik ugyanakkora formánk, belekanalazzuk, s azt is megsütjük. Ha nincs ennyi tortaformánk ami egyforma méretű, akkor egymás után szépen süssük meg a tésztákat, s hagyjuk kihűlni, ha lehet, még a formában. 180 fokos sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt készre sül a tészta, de tűpróbával ellenőrizzük, s ha szükséges süssük tovább a fent említett időtartamnál. 

Amíg a tészta sül, addig elkészíthetjük a krémet. 

A tojás fehérjét pici sóval, vaníliával és a cukorral felverjük szép fényesre. Nagyjából olyan állagúnak kell lennie, mint amikor habcsókot készítünk. Ezután a szoba hőmérsékletű margarint is hozzá adjuk, s tovább verjük, míg egy habos - krémes állagú masszát nem kapunk. A vajat érdemes kis kockákra vágni, s úgy hozzá adni a masszához, így könnyebben elkeveredik benne. Ezután felhasználásig hűtőbe tesszük, hogy kicsit dermedjen meg. Ezt a krémet nyugodtan lehet fondant alá is rakni, nem fog elfolyni tőle a burkoló anyag. 

Miután a tészta kihűlt, a krém pedig meghűlt, óvatosan minden tésztalapot félbe vágunk, megtöltünk krémmel, majd a krémet meglocsoljuk pici pálinkával, hogy biztos legyen az ízhatás :) , majd a tészták külső részét is vékonyan beborítjuk a krémmel.

A fondant masszát 2-3 cm-es vastagságúra nyújtjuk és sodrófa segítségével beburkoljuk a tésztákat. Értelem szerűen az alsó és első réteget a zsemle színű réteggel, míg a középső csokis réteget sötét barna réteggel vonjuk be. Ezután már csak az apróbb hozzávalók formázása történik, saláta levelek, paradicsom, uborka, lilahagyma, és a hamburger összerakása van hátra.

A salátához a fondant masszát egészen vékonyra nyújtjuk majd formázó segítségével fodros széleket készítünk nekik, a paradicsom szeletekhez 1 cm-es szeletkéket vágunk a fondantból és szintén formázó segítségével alakítjuk ki a kívánt küllemet. Az uborkához egy kis ételfestéket is használunk, hogy hitelesebbnek tűnjön az ubink, a lila hagyma valós kinézetét pedig úgy érjük el, hogy egy vékony réteg lila és egy vékony réteg fehér fondantot egymásra fektetünk, majd ebből vágjuk ki a szeleteket. Most már csak az van hátra, hogy a maradék krémet színezzük piros ételfestékkel, így megszületik a ketchup is. 

Ha ezek az apróságok megvannak, akkor már csak össze kell állítani a tortát, s a maradék krémmel összeragasztani a tészta rétegeket. 

A hamburger tökéletes színének elérése egy kis ételfesték és egy kis maszatolás segítségével történik.

S máris kész a fincsi hambi, ami picit szűrreális, hiszen édes, de mégis hamburger kinézete van :)

 image_146.jpegimage_148.jpegimage_143.jpegimage_147.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr698928568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása