Sajtos Nachos darált hússal (glutén és laktózmentes)
2016. július 11. írta: Ízvilágom

Sajtos Nachos darált hússal (glutén és laktózmentes)

Szeretem a mexikói ételeket. Szeretem a csípős ízeket, a sajtszószt és mindenem az avokádó is. Azt is tudjuk, hogy ezek az ízek egészségesek is. No persze megfelelő mennyiségben. :) Jó-jó a sajtszósz picit kilóg az egészséges kategóriából, már amennyiben a kalóriatartalmat veszem alapul. Más különben a sajt kálcium forrás, tehát mégiscsak hozzáad az egészséges táplálkozáshoz valamicskêt. ;)

Ma egy fél óra alatt elkészíthető, közép árkategóriás ételt hoztam, ami akár főételkênt, akár egy gyors vendégváróként megállja a helyét. Alapanyagok nagy része minden kamrában megtalálható, esetleg egy-két alapanyagot kell csupán beszerezni hozzá. 

Otthon az én kis acélvárosomban, és itt a nagyfaluban is van egy-egy kedvenc mexikói éttermem. A mai ebéd alap ötlete ezeknek a helyeknek köszönhető. Persze a home cooking mindig picit más, mindig picit sajátos, s lehet elfogult vagyok, de mindig picit finomabb is, hiszen a saját szám íze szerint készül. S azt hiszem az otthoni főzésnek mindig is ez volt, s ez is lesz a legfontosabb jellemzője. Hiszen mindig az a lênyeg, hogy mi magunk szeressük, s tartsuk ízletesnek azt, ami kikerül a kezünk alól. Ha ez megvan, mondhat bárki bármit, kritizálhatnak, vagy dícsérhetnek, a legfontosabb, hogy saját magunknak s a családunknak tessen az, ami az étkezőasztalra kerül. 

Adag: 2-4 fő

Ár: 1200 Ft

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 15 dkg darált hús fejenkênt
  • 1 csomag ( 250 g ) tortilla chips ( gluténmentes)
  • fél paradicsom fejenként
  • 1 evőkanál fekete bab konzerv fejenként
  • 8 dkg reszelt sajt fejenként (cheddar, gouda, trappista, ízlés dolga)+ én felhasználtam a maradék feta sajtot is
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál almaecet
  • 2 nagyobb egész paradicsom
  • 1 evőkanál kukorica fejenként (nálam most konzerv, de lehet friss főtt kukorica is, vagy akár fagyasztott is)
  • ízlés szerint olívabogyó
  • 1 kis dobozos laktózmentes joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • chili szósz ( annak aki szereti a csípőset) 
  • bors
  • pici oreganó

Elkészítés:

A darált húst pici olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, pici oregánóval szórjuk meg, majd a két egész paradicsomot turmix gépben leturmixoljuk (nyersen, héjastól) és a húsra öntjük. Ebben a paradicsomlében addig főzzük, míg a lé el nem párolog a hús pedig át nem veszi a paradicsom ízét.

Amíg a hús fő, a lilahagymát megtisztítjuk és egészen apró kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk almaecettel, s egy kis tálban hagyjuk állni. Ettől kap egy kellemes savas ízt, s veszít egy picit az erejéből, mêgis ress marad.

A babkonzervet levével együtt egy tálba helyezzük, szintén félre tesszük tálalásig. Most ezt nem ízesítjük külön, csak simán a lé ês a bab íze fog dominálni.

A kukoricát leszűrjük ( ha fagyasztott, kis sós  vízben megfőzzük, ha csöves kukorica, szintén sós vízben főzzük, majd levágjuk a szemeket a csőről), majd egy kis tálba helyezzük ezt is. 

A joghurtot a fokhagymával és kevês apróra vágott petrezselyemmel jól elkeverjük, s szintên tálba porciózzuk. 

A maradék paradicsomot felkockázzuk, a sajtot lereszeljük s tálalásig félre rakjuk.

Tálaláskor  a tányér közepére halmozunk egy jó adag tortilla chipset, majd mindenki ízlés szerint pakolhatja meg a hozzávalókkal. Hús, kukorica, olívabogyó, bab, paradicsom, hagyma, chili szósz, joghurtos szósz, sajt. 

Én most csak a húst ízesítettem, de azt sem túl erősen, hogy mindennek lehessen érezni az ízét. 

Igazán egyszerű finomság, mely hihetetlenül laktató fogás. A Zuram, aki többet eszik, mint én egy adag után, melyet ebédre fogyasztott, kihagyta a vacsorát is. Ennêl nagyobb elismerés kellhet e? :) 

image_111.jpegimage_112.jpegimage_113.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr638878878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása