Szeretem a mexikói ételeket. Szeretem a csípős ízeket, a sajtszószt és mindenem az avokádó is. Azt is tudjuk, hogy ezek az ízek egészségesek is. No persze megfelelő mennyiségben. :) Jó-jó a sajtszósz picit kilóg az egészséges kategóriából, már amennyiben a kalóriatartalmat veszem alapul. Más különben a sajt kálcium forrás, tehát mégiscsak hozzáad az egészséges táplálkozáshoz valamicskêt. ;)
Ma egy fél óra alatt elkészíthető, közép árkategóriás ételt hoztam, ami akár főételkênt, akár egy gyors vendégváróként megállja a helyét. Alapanyagok nagy része minden kamrában megtalálható, esetleg egy-két alapanyagot kell csupán beszerezni hozzá.
Otthon az én kis acélvárosomban, és itt a nagyfaluban is van egy-egy kedvenc mexikói éttermem. A mai ebéd alap ötlete ezeknek a helyeknek köszönhető. Persze a home cooking mindig picit más, mindig picit sajátos, s lehet elfogult vagyok, de mindig picit finomabb is, hiszen a saját szám íze szerint készül. S azt hiszem az otthoni főzésnek mindig is ez volt, s ez is lesz a legfontosabb jellemzője. Hiszen mindig az a lênyeg, hogy mi magunk szeressük, s tartsuk ízletesnek azt, ami kikerül a kezünk alól. Ha ez megvan, mondhat bárki bármit, kritizálhatnak, vagy dícsérhetnek, a legfontosabb, hogy saját magunknak s a családunknak tessen az, ami az étkezőasztalra kerül.
Adag: 2-4 fő
Ár: 1200 Ft
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg darált hús fejenkênt
- 1 csomag ( 250 g ) tortilla chips ( gluténmentes)
- fél paradicsom fejenként
- 1 evőkanál fekete bab konzerv fejenként
- 8 dkg reszelt sajt fejenként (cheddar, gouda, trappista, ízlés dolga)+ én felhasználtam a maradék feta sajtot is
- 1 fej lilahagyma
- 2 evőkanál almaecet
- 2 nagyobb egész paradicsom
- 1 evőkanál kukorica fejenként (nálam most konzerv, de lehet friss főtt kukorica is, vagy akár fagyasztott is)
- ízlés szerint olívabogyó
- 1 kis dobozos laktózmentes joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál petrezselyem
- chili szósz ( annak aki szereti a csípőset)
- só
- bors
- pici oreganó
Elkészítés:
A darált húst pici olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, pici oregánóval szórjuk meg, majd a két egész paradicsomot turmix gépben leturmixoljuk (nyersen, héjastól) és a húsra öntjük. Ebben a paradicsomlében addig főzzük, míg a lé el nem párolog a hús pedig át nem veszi a paradicsom ízét.
Amíg a hús fő, a lilahagymát megtisztítjuk és egészen apró kockákra vágjuk, majd meglocsoljuk almaecettel, s egy kis tálban hagyjuk állni. Ettől kap egy kellemes savas ízt, s veszít egy picit az erejéből, mêgis ress marad.
A babkonzervet levével együtt egy tálba helyezzük, szintén félre tesszük tálalásig. Most ezt nem ízesítjük külön, csak simán a lé ês a bab íze fog dominálni.
A kukoricát leszűrjük ( ha fagyasztott, kis sós vízben megfőzzük, ha csöves kukorica, szintén sós vízben főzzük, majd levágjuk a szemeket a csőről), majd egy kis tálba helyezzük ezt is.
A joghurtot a fokhagymával és kevês apróra vágott petrezselyemmel jól elkeverjük, s szintên tálba porciózzuk.
A maradék paradicsomot felkockázzuk, a sajtot lereszeljük s tálalásig félre rakjuk.
Tálaláskor a tányér közepére halmozunk egy jó adag tortilla chipset, majd mindenki ízlés szerint pakolhatja meg a hozzávalókkal. Hús, kukorica, olívabogyó, bab, paradicsom, hagyma, chili szósz, joghurtos szósz, sajt.
Én most csak a húst ízesítettem, de azt sem túl erősen, hogy mindennek lehessen érezni az ízét.
Igazán egyszerű finomság, mely hihetetlenül laktató fogás. A Zuram, aki többet eszik, mint én egy adag után, melyet ebédre fogyasztott, kihagyta a vacsorát is. Ennêl nagyobb elismerés kellhet e? :)