Ezt a tortát az egyik imádott baránőmnek készítettem a lánybúcsúja alkalmából. Volt minden. Kaja, pia, táncos fiú...és ez a finomság, melynek külleme hasonult az est egész hangulatához. Mivel a táncos fiút elegáns öltözetben kértük, így a tortaának is ilyen jelleget akartam kölcsönözni. A dobos torta a baránőm egyik nagy kedvence, innen az ízesítés. A forma pedig... Nos... Azt hiszem az egyértelmű. ;) ;) :P
A reakciókból ítélve sikerült.
Hozzávalók:
- 6 db tojás kettéválasztva
- 100 g porcukor
- 100 g liszt (nálam NutrieFree sütemény liszt)
- 35 g olvasztott vaj
Krémhez:
- 4 db egész tojás
- 200 g porcukor
- 235 g teavaj( nálam free from laktózmentes teavaj)
- 20 g vaníliás cukor
- 20 g kakaó
- 250 g étcsokoládé
Karamellhez:
- 4 evőkanál cukor
Bevonathoz:
- színes marcipán
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük 50 g porcukorral. A tojások fehérjét a maradék 50 g porcukorral nem túl kemény habbá verjük. A habot és a masszát óvatosan összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és hozzá keverjük az olvasztott vajat. Két felé osztjuk a piskótamasszát és egyvajjal kikent és lisztezett sütőformába öntjük. ( a tapadás mentes sütőforma, vagy szilikon forma is tökéletes lesz). Téglalap alakú formában süssük a tésztát. Előmelegített 210 C-fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. A piskóta lapokat hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a krémet.
A négy evőkanál cukrot keverés nélkül olvasszuk fel és karamellizáljuk meg. Majd egy kivajazott alufóliára öntsük ki és hagyjuk megszilárdulni. Ezután habosítsuk ki a vajat a vaníliás cukorral.
A 4 db egész tojást a 200 g porcukorral folyamatos kevergetés mellett maximum 85 C-fokig melegítsük fel. Ha felmelegedett, akkor kihűlésig habbá verjük. Ebben nagy segítség ha van konyhai robotgépünk, mert akkor ez az okos, ügyes kis szerkezet megoldja ezt helyettünk.
Közben a kakaót és az étcsokit vízgőz felett olvasszuk fel, de ne legyen forró a massza.
A kihűlt tojáshabot és a vajhabot keverjük össze és közben csurgassuk hozzá a felolvasztott, de nem forró kakaómasszát. Keverjük simára a krémet. Mikor egynemű masszát kapunk, keverjük hozzá az apró darabokra tört karamellt. Ettől különösen finom, ropogós krémet kapunk. S jelen esetben ez adja a dobos torta jelleget.
A krémmel kenjünk meg a félbe vágott piskótákat, majd formázzuk késsel a kívánt formára. Majd a piskóta tetejére, s oldalára is kerüljön egy kevés krém, hogy legyen mire tapadnia a marcipánnak.
Ezután a színes marcipánból sodrófa, szilikonlap, porcukor és egy kis fantázia segítségével ruhát, csokornyakkendőt készítünk a tortánknak.
A hatás garantáltan elkerülhetetlen!