Ezt a süteményt több néven is ismerik, tájegységtől függően.( Kozák Sapka, Néger labda, Hólabda)
Nagyon finom, de nagyon pepecselős az elkészítése. Idő és türelem igényes sütemény.
Én most névnapi sütinek szántam, s így utólag azt kell mondjam megérte a fáradozást!
Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra
Adag: 8-10 fő
Ár: 900 Ft
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 tojássárgája
- 40 dkg cukor
- 8 kanál langyos víz
Ezeket az összetevőket habosra keverjük.
- 2.5 dkg gluténmentes sütemény liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 kanál kakaópor
- 8 tojáshab
Ezeket az összetevőket hozzákeverjük a felvert tojássárgájához, vigyázva hogy a tojáshab ne törjön össze. Miután kész van kivajazott sütőpapírral ellátott tepsibe készre sütjük.
Eközben elkészítjük a krémet, hiszen a krémnek és a piskótának is ki kell hűlnie a további tevékenységhez.
Krémhez:
- 1/2 l tej
- 3 kanál cukor
- 4 kanál rizsliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Ezekből sűrű krémet főzünk (folyamatos keverés mellett, hiszen könnyen leég).
Míg a kész krém hűl, elkészítjük a krém másik felét, ami a következőkből készül:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
A vajat a cukorral simára keverjük, s miután a főzött krém teljesen kihűlt hozzákeverjük.
Ezzel a töltelék el is készült.
Miután a piskótatészta is megsült és kihűlt, keresztbe félbe vágjuk, s megtöltjük az elkészített krém felével. Majd rátesszük a piskóta tetejét.
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Ezután felolvasztjuk a csokoládét a vajjal és miután megolvadt rákenjük a piskóta tetejére, majd miután megszilárdult a csoki pogácsa szaggatóval kis "pogácsákat" kerek formákat szaggatunk ki belőle. De előtte, míg a csoki megszilárdulás előtt van, óvatosan nyomjuk bele a pogácsaszaggató formákat a csokiba, hogy a bemélyedéssel együtt szilárduljon meg. Így könnyebb lesz szilárdulás után kiszúrni a formákat.
Ezután a maradék krémmel körbe kenjük egyesével a kis süteményeket, s bele forgatjuk kókuszreszelékbe.
Megjegyzés: Hivatalosan az ét csokis mázat a pogácsák kiszaggatása után kéne egyesével rákenni a sütire de a könnyebbség és időtakarékosság érdekében én előbb kentem meg az egész sütit és csak utána szaggattam ki őket.
A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztából egy kis baracklekvárral (vagy kávéval) fellazítva a tésztát, golyókat formázunk, s ezeket is beleforgatjuk kókuszreszelékbe, vagy csoki reszelékbe, vagy színes cukor reszelékbe.
Így, bár egy féle süteményt indultunk készíteni, rögvest lesz két fajta sütink, amivel nagy örömet okozhatunk a vendégseregnek!