A chia magot tartják nyilván, az egyik szuper élelmiszerként. Hazánkban kb 10-15 éve van jelen. Eredetileg az aztékok, maják, inkák eledele volt, így tehát több ezer éve ismert, s sok jó tulajdonsága mellett veszélyes is lehet a vízmegkötő tulajdonsága miatt. 2-3 evőkanál chia mag annyi energiát ad ami ellát egész napra. Innen ered a neve is, melynek jelentése:erő.
Ötször annyi kalciumot tartalmaz mint a tej, s a vastartalma meghaladja a spenótét is. De bővelkedik ezeken túl antioxidánsokban, Omega 3 és Omega 6 zsirsavakban és a rosttartalma is igen magas.
Kiváló bélfal tisztító. Végtelenül könnyű elkészíteni, hamar zselésedik, akár 20 perc eltelte után is, s rengeteg folyadékot képes magába szívni. Ennek okán a fogyasztása megköveteli, a folyadékpótlást, hogy ne a szervezetből vonja el azt.
Ami fontos!! Napi ajánlott mennyisége a 15 gramm! Ami 3 evőkanálnak felel meg. No és természetesen Gluténmentes!
De lássuk a mai adag összetevőit s elkészítését. Fogyasztható reggelire, uzsonnára, desszertként.
Hozzávalók : 1 adaghoz
- 2 evőkanál chia mag
- 1 dl tej (nálam most cukrozatlan kókusz tej)
- 1 kis dobozos laktózmentes epres joghurt
- 2-3 evőkanál gluténmentes epres granola
Elkészítés :
A chia magot és a tejet összekeverjük. Aki szereti az édes ízeket, rakhat bele ízlés szerint cukrot vagy édesítőt, használhat normál tejet is. (Nekem a végeredmény így is eleg édes volt a joghurt miatt.)
Tehát a tejet a chia maggal összekeverjük, s hűtőbe rakjuk minimum 30 percre, de én egy éjszakát is hagyom állni. Amikor már kellően zselés, egyszerűen rákanalazzuk a joghurtot, s megszórjuk granolával.
Nekem ez egy 3 dles teás csészében pont elfért. Ezután összekeverjük az egészet s fogyasztjuk.
Legközelebb valószínűleg a saját készítésű granolámmal fogom fogyasztani. Vagy csak fagyasztott vagy friss gyümölccsel. Akár magvakkal. Joghurttal vagy joghurt nélkül. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan.