Chia puding epres granolával
2024. április 27. írta: Ízvilágom

Chia puding epres granolával

img_20240427_064736.jpgA chia magot tartják nyilván, az egyik szuper élelmiszerként. Hazánkban kb 10-15 éve van jelen. Eredetileg az aztékok, maják, inkák eledele volt, így tehát több ezer éve ismert, s sok jó tulajdonsága mellett veszélyes is lehet a vízmegkötő tulajdonsága miatt. 2-3 evőkanál chia mag annyi energiát ad ami ellát egész napra. Innen ered a neve is, melynek jelentése:erő. 

Ötször annyi kalciumot tartalmaz mint a tej, s a vastartalma meghaladja a spenótét is. De bővelkedik ezeken túl antioxidánsokban, Omega 3 és Omega 6 zsirsavakban és a rosttartalma is igen magas.

Kiváló bélfal tisztító. Végtelenül könnyű elkészíteni, hamar zselésedik, akár 20 perc eltelte után is, s rengeteg folyadékot képes magába szívni. Ennek okán a fogyasztása megköveteli, a folyadékpótlást, hogy ne a szervezetből vonja el azt.

Ami fontos!! Napi ajánlott mennyisége a 15 gramm! Ami 3 evőkanálnak felel meg. No és természetesen Gluténmentes! 

De lássuk a mai adag összetevőit s elkészítését. Fogyasztható reggelire, uzsonnára, desszertként.

Hozzávalók : 1 adaghoz

  • 2 evőkanál chia mag
  • 1 dl tej (nálam most cukrozatlan kókusz tej)
  • 1 kis dobozos laktózmentes epres joghurt
  • 2-3 evőkanál gluténmentes epres granola

 

Elkészítés :

A chia magot és a tejet összekeverjük. Aki szereti az édes ízeket, rakhat bele ízlés szerint cukrot vagy édesítőt, használhat normál tejet is. (Nekem a végeredmény így is eleg édes volt a joghurt miatt.)

Tehát a tejet a chia maggal összekeverjük, s hűtőbe rakjuk minimum 30 percre, de én egy éjszakát is hagyom állni. Amikor már kellően zselés, egyszerűen rákanalazzuk a joghurtot, s megszórjuk granolával. 

Nekem ez egy 3 dles teás csészében pont elfért. Ezután összekeverjük az egészet s fogyasztjuk. 

Legközelebb valószínűleg a saját készítésű granolámmal fogom fogyasztani. Vagy csak fagyasztott vagy friss gyümölccsel. Akár magvakkal. Joghurttal vagy joghurt nélkül. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan. img_20240427_064827.jpgimg_20240427_064817.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr318391099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása