Ezt a tortát akkor készítettem, mikor a Zuramat vártam haza az éppen aktuális külhoni munkájának befejeztével.
Mivel ő nagyon szereti a csokit, ez a torta pedig über csokis, így gondoltam miért is ne lehetne egy átlagos napot feldobni egy amolyan "Isten hozott újra itthon" csoki tortával.
Ő örül neki, ha ő örül, én is örülök, s máris mindenki boldog :)
Ár: ~ 1600 Ft
Adag: 8-10 szelet
Elkészítési idő:
Hozzávalók:
Piskótához:
- 250 g sótlan van
- 150 g gluténmentes süteménylisz (nálam NutiFree dolce)
- 1 púpozott evőkanál sütőpor
- 4 evőkanál Holland kakaópor
- 6 nagyobb tojás
- 150 g jó minőségű étcsokoládé (minimum 70%)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 csipet só
Csokis diós réteghez:
- 300 g jó minőségű étcsoki (aki nem szereti az étcsokit, az használhat tejcsokit is helyette)
- 75 g sótlan vaj
- 100 ml habtejszín
- 100 g durvára aprított dió (opcionális. Lehet helyette, mogyorót, mandulát, puffasztott rizst, stb. használni)
- 1 evőkanál méz (nálam akácméz, de ízlés dolga)
- 1 csipet só
Tejszín réteghez:
- 500 ml Hulala habtejszín
Elkészítés:
I. Először is a sütőt kapcsoljuk be és melegítsük fel 180 fokra. Közben kivajazunk egy lecsatolható oldalú sütőformát (nálam 24 cm-es) és félre tesszük.
Egy edénybe vizet melegítünk, és egy másik hőálló edénybe gyöngyöző felett felolvasztjuk a csokit a piskótához. Hozzá keverjük a vajat, az olajat és a cukrot is, addig kevergetjük óvatosan, míg szép fényes és sima nem lesz. Nem kell rá sokat várni.
Amikor egynemű lett a masszánk, levesszük a tűzről és nagyjából 10 percre félre rakjuk és amikor már kellőképpen meghűlt (értsd ez alatt azt, hogy a tojások nem fognak megfőni benne), egyesével hozzá keverjük a tojásokat, amiket gépi habverővel magas fokozaton simára keverünk. Majd ezután a lisztet, a kakaót és egy csipet sót is a masszához keverünk, míg szintén sima egynemű tésztát nem kapunk.
Ezután a kivajazott formába öntjük a tésztát és addig sütjük amíg ha egy kötőtűt beleszúrunk, tisztán jön ki és nem ragad rá a tészta. Nálam ennél a sütőnél ez nagyjából 40 percet vett igénybe. Korábban egy régebbi tűzhelynél 50 percig sült a tészta. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből és a formában hagyjuk a formában hűlni. Miután kihűlt, vágjuk három egyenlő részre a tésztát.
II. A diós réteghez durvára vágjuk a diót, majd egy lábosba vizet melegítünk, és egy másik hőálló edényt rakunk rá, amibe a korábbi módon, szintén gyöngyöző víz felett felolvasztjuk a csokit a vajjal, a mézzel, a tejszínnel és egy csipet sóval, hogy ismét csak szép fényes, egynemű krémet kapjunk. Ezután beleszórjuk a felaprított diót, és jól összekeverjük, hogy a diót a csoki mindenhol befedje. Ha ez megvan, a krémet egyenletesen oszlassuk el a tésztalapok között.
III. A Hulala tejszínhabot robotgéppel pár perc alatt keményre verjük, majd amikor már elérte a megfelelő keménységet a hab, akkor ezt is oszlassuk el a tésztalapokon, akár csak a diós krémet. Ha kész van, helyezzük egymásra a megkent lapokat, állítsuk össze a tortát. A tetejére díszítés gyanánt reszeljünk egy kevés csokit.
Jó étvágyat!