Újabbév, újabb szülinap(ok).
Jelen esetben az én kicsi keresztlánykámnak (aki már nem is olyan kicsi), tortája készült.
A karácsonyi édesség zuhatag után igyekeztem kicsit visszavenni a lendületből, és örömködtem, hogy milyen jól kitaláltam, hogy citrom tortát készítek, az nem túlzottan édes....épp csak azt nem vettem figyelembe, hogy díszíteni is szeretném és a fondant pedig brutál édes :) így esett hát, hogy mégiscsak über édes édesség született.
Viszont nem csak gluténmentes de tejmentes is lett a torta. Ez pedig úgy esett, hogy nem volt itthon tej...én pedig lusta voltam boltba menni, tehát olyan krémet kellett kreálni amibe bizony nem kell tej.
Hmm...ha jobban belegondolok elsősorban a lustaság miatt lett citromos ez a torta... :)
Adag: 16 cm-es torta formához
Elkészítési idő: 2óra
Ár: 6000Ft
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 tojás
- 2 evőkanál útifűmaghéj liszt
- 3 evőkanál Barbara sütemény liszt
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 citrom leve
Krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
- 3 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál Barbara sütemény liszt
- 20 dkg laktózmentes vaj
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, adjuk hozzá acitrom levét, majd kanalanként a lisztet, sütőport, vaníliás cukrot. Végül a felvert fehérjét óvatosan keverjük bele. Egy kivajazott, kilisztezett torta formába öntve, 20-25 perc alatt, 180 fokos előmelegített sütőbe készre sütjük.
Eközben a vaj kivetelével a krém hozzávalóit egy edényben lassú lángon sűrű krémmé főzzük, majd mikor kellően sűrű, lehűtjük. A vajat habosra verjük, s mikor meghült a citromos krém össze keverjük, s megtöltjük vele a tortát.
A díszítéshez több színű fondantot használunk.