Túrógombócot ha mentesen étkezel, kissé körülményes csak úgy összedobni, úgy, hogy ne menjen rá a fizetésed szép hányada. Nagy szerencse, hogy manapság már igen sok helyen kapható mindenféle mentes alapanyag, s vannak helyek, ahol egészen elviselhető áron.
Azonban ez a gombóc mégis kicsit rendhagyó, hiszen kókusszal készült kívül belül. Valamint forró gyümölcs mártással van tálalva.
Adag: 4 fő
Ár: ~1000 Ft
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 50 dkg (laktózmentes) túró
- 15 dkg kókuszreszelék
- 2 evőkanál eritrit (vagy cukor ízlés szerint)
- 3 tojás
- csipet só
Mártáshoz:
A mártást én többnyire a nyáron elrakott fagyasztott gyümölcsökből készítettem, így egészen sok féle gyümölcsöt tudtam belerakni. Persze a mostani őszi időszakban szokásos gyümölcsökből is raktam bele azért.
De a gyümölcsmártás kérdés szerintem opcionális természetesen. Ki milyen gyümölcsöt szeret, ki mit szeretne fogyasztani. S a mennyiség is attól függ mennyi mártást szeretnénk.
- 5 dkg Rebarbara
- 2 szem Sárgabarack
- 1 szem Őszibarack
- 3 szem Szilva
- 1 db Körte
- 5 dkg Meggy
- 10 dkg Eper
- 1 db Alma
- 2 evőkanál eritrit (vagy cukor ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj
Elkészítés:
A gombóchoz a hozzávalókat 10 dkg kókuszreszelékkel keverjük össze, s hagyjuk kb 45 percig pihenni. Ez idő alatt a gyümölcsöket a fahéjjal, vaníliás cukorral és az eritrittel rakjuk egy lábosba, s forraljuk össze. Mikor a gyümölcsök nagyjából 10 percet rotyogtak, s engedtek egy pici levet, le is kapcsolhatjuk alatta a gázt. Kicsit olyan ez mint a lekvár főzés :)
A gombócokhoz forraljunk enyhén sós vizet, s mikor már forr, a masszából vizes kézzel készítsünk golyókat, s helyezzük a lobogó forró vízbe. Míg a gombócok főnek ( tényleg csupán pár perc), addig egy száraz, forró serpenyőben a maradék 5 dkg kókuszreszeléket pirítsuk meg. Ez szintén csak pár percet vesz igenybe. Hiszen érthető módon sokkal könnyebben pirul meg, mint a hagyományos morzsa.
Megjegyzés: Ha több olyan gyümölcsöt használunk ami levesesebb, akkor a végén keverhetünk bele kevés vaníliás puding port, az kicsit javit a szósz sűrűségén.