Mostanában nem szívesen eszem konkrétan húst. S bár ennek az alapjában ugyan van szalonna, de mégsem töményen húsos étel. S ez természetesen ki is hagyható. Többek közt ezért - s mert a kertben gyakorlatilag a mángoldon kívül minden más kiég ebben a melegben - készült ez a gyors vacsi.
Hozzávalók: 2 főre
- Fél csomag tészta (nálam most gluténmentes hosszú metélt)
- 250 g gomba (nálam most laska gomba volt itthon, de izlés szerint bármi lehet)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 jó nagy marék mángold
- 1 marék koktélparadicsom vagy 1 közepes normál paradicsom
- 2 szelet vékony húsosabb házi szalonna
- 1 doboz kókusztej (Lidl)
- 1 marék piritott kesudió (kihagyható)
- Só
- Bors
- Petrezselyem
Elkészítés:
Először is száraz serepnyőben megpirítjuk a kesufiót. Majd a szalonnát apró kockára vágjuk, s egy magasabb falú serpenyőben kiolvasztjuk zsírját, s közben megpiritjuk. Amíg pirul, apróra vágjuk vöröshagymát, felcsíkozzuk, vagy kockázzuk a gombát, s nagyobb darabokra vágjuk a mángoldot.
Közben felforraljuk a vizet a tésztának, kicsi sót, kis olajat rakunk bele, s ha felforrt a tésztát aldentére (közepesen keményre) főzzük
Amíg a tészta fő, s a szalonna megpirult, hozzá adjuk a hagymát, amikor az megfonnyadt hozzá adjuk a gombát, majd a mángoldot s a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, kevés friss vagy szárított petrezselyemmel megszórjuk s fedő alatt megvárjuk míg kis levet ereszt, s jóformán át is fő. Ezután hozzá öntjük a kókusztejet, s további pár percig rotyogtatjuk. Majd mikor a tészta aldente, hozzá rakjuk a szószhoz, s a tészta főző vízéből adunk hozzá 2 - 3 merőkanállal. Soknak tűnhet, de a tészta magába fogja szívni, s így kellemesen mártásos lesz. Ekkor már nem kell, hogy tűzön, csak fedő alatt hagyjuk pár percig, míg a tészta tökéletesre puhul. Ekkor keverjük hozzá a kesudiót is.