Sós kifli glutén és laktózmentesen
2023. február 03. írta: Ízvilágom

Sós kifli glutén és laktózmentesen

img_20230201_184254.jpgMostanában újra rákaptam az otthoni péksütemény készítésre. Ennek sok oka van, többek közt a mentes termékek ára, vagy az, hogy sosem lehet tudni mik az összetevők, vagy épp az is, hogy akárhogy hirdetik, hogy nem, mégis meggyőződésem, hogy tele vannak tartósítószerekkel a bolti termékek. Tisztelet a kivetelnek. Többek közt ezek miatt az érvek miatt is egyre kevésbé vásárolok boltban akár péksüteményt, akár feldolgozott élelmiszert.

S most éppen kiflit készítettem a reggelihez, vacsorához.

Természetesen glutén és laktózmentesen. 

Hozzávalók: 4 darabhoz

  • 250 g Schar gluténmentes kenyérliszt
  • 1 tk útifűmaghéj
  • 1 tk só
  • 1 púpos ek laktózmentes tejföl (kb 60 g) 
  • 2 dl laktózmentes tej
  • 1.5 dl víz
  • 10 g friss élesztő +egy csipet cukor
  • Nagy szemű só és /vagy egész köménymag (aki szereti) a tetejére

Elkészítés :

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, hozzá adjuk a sót, majd vegyítjük, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval. 

Az élesztőt rámorzsoljuk a lisztre, megszórjuk egy csipet cukor, majd a langyosított, kézmeleg folyékony összetevőket (tej, víz, tejföl) ráöntjük s addig dagasztjuk, amíg egységes tésztát nem kapunk. A tésztának lágynak, de formázhatónak kell lennie.

Ezután meleg helyen kb 1 órát kelesztjük. Nekem ez most picivel több, mint egy óra lett. Majd kelesztés után 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát. A deszkát, vagy a pultot nagyon vékonyan beolajozzuk, hogy ne ragadjon le majd a tészta. Olajos kézzel gombócokat formázunk az egységekből, s háromszög alakúra nyújtjuk őket. Akkor lesznek szép nagy kiflik, ha a kinyújtott háromszög hosszúsága, kb akkora, mint kétszer a tenyerünk, a szélessége pedig, mint egyszer a tenyerünk. Ha ez megvan, akkor az aljától elkezdjük óvatosan, jó szorosan feltekerni a tésztát a háromszög csúcsa felé. Feltekerés után a kis henger formát mindig magunk fel formázzuk kiflivé, s a tészta csúcsa mindig alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben a termék. 

Ezután tepsibe helyezzük őket, s kb 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt vízzel lespricceljük őket. Ekkor szórjuk rá a sót, aki szereti az a köménymagot. Én most hagytam belőle "meztelen" kifliket is, mert nálunk nem mindenki szereti sem a köménymagot sem a nagy szemű sót. 210 fokos előmelegített, nem légkeveréses sütőbe rakjuk, úgy hogy a sütő aljába teszünk egy edénybe vizet. Süssük a kifliket 15 percig. Majd vegyük le a hőfokot 200 fokra, s kapcsoljunk légkeverést a sütőn, s süssük további 5 percig a kifliket.

Akinek nincs légkeverés a sütőjén ezt a lépést kihagyva, ugyanolyan finom végeredményt kap.

A sütőből kivéve, még forrón spricceljük le a kifliket vízzel, s hagyjuk teljesen kihűlni őket.

img_20230201_184305.jpgimg_20230201_184237.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr4318040308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása