Dinnyehéj savanyúság
2020. július 14. írta: Ízvilágom

Dinnyehéj savanyúság

img_20200705_163926.jpgIdehaza sem számit már kirívóan újnak, pláne manapság a környezettudatos életmód. Akár ebbe az életszemléletbe is beleillik a jelenlegi savanyúság. De akár visszatekinthetünk nagyszüleink idejére, mikor mindent felhasználtak, semmit nem hagytak kárba veszni, csak akkor még nem volt a jelenségnek divatos neve, pusztán figyeltek a gazdaságosságra az emberek. Mindenesetre lényeg a lényeg, hogy én most egy ausztrál séftől kaptam az ihletet, hogy ha már a dinnyét olyan nagy örömmel fogyasztjuk, akkor akár télire készíthetünk belőle savanyúságot is. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyehéj is rengeteg B és C vitamint tartalmaz.

Ezért miután elfogyott a nem kicsi dinnyém, nekiveselkedtem a borzasztóan egyszerű receptnek. Én most csak pár üveggel készítettem, de persze ipari mennyiségben is készülhet, :) attól függ, ki mennyire szereti a dinnyét :) Ebből is több változat van. Van, aki levágja a héját és csak a fehér részt használja fel, van aki (jól megtisztított) héjastól használja fel, s van, aki hagy rajta egy kis piros részt is. Én héjastól, pici piros belsővel használtam fel a héjat.

Hozzávalók 2 üveghez:

  • Dinnye megtisztított héja
  • 2-3 szem chili paprika (ha nincs kéznél ki is hagyható)
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál fekete bors
  • 3 csésze víz (2 dl-es csésze)
  • 0,5 csésze cukor
  • ¾ csésze 10%-os ecet
  • 1 kk. só
  • Pár db egész fahéj (azért pár db, mert nekem nem rudaim vannak, hanem fahéj darabkáim. Rudakból 1-1 kerülhet bele üvegenként)

Elkészítés:

A dinnye héját csíkokra, vagy kockákra vágjuk (kinek mi a szimpatikus) és a paprikával és fokhagymával és fahéjjal együtt, csirátlanított befőttes üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral, sóval, mustármaggal és borssal összekeverjük, felforraljuk fel. Mikor már langyosra hűlt, az ecetet akkor öntsük hozzá. Ezzel a lével öntsük nyakon a dinnyehéjakat, s légmentesen lezárva dunsztban hagyjuk kihűlni. (Én a nagymamám régi módszerét használom, ágyneműtartóba rakom a tiszta üvegeket, jól körbetekerve ágyneművel. Vagy egy fonott kosárban helyezem a savanyúkat, szószokat, s párnákkal veszem őket körül).img_20200705_163930.jpgimg_20200705_163939.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7416006142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása