Bagel gluténmentesen és laktózmentesen
2020. január 19. írta: Ízvilágom

Bagel gluténmentesen és laktózmentesen

img_20200117_082528.jpgMindig nehézséget okozott, hogy mit is lehetne reggelizni ami mentes. Amikor nem több száz forintért kell megvegyek egy mentes kakaós csigát, vagy kenyeret. Rég óta nézegetem a különféle szendvics alapanyagokat, hogy melyiket tudom viszonylag gyorsan és jól megcsinálni idehaza is, és sokat belőlük el is készítettem már. Köztük volt a bagel is. Amikor Angliában éltem, akkor sok bagelt ettem. Sósan, édesen, szendvicsként, vagy önmagában. 

Ezért most elkészítettem mentes változatban is. 

Adag: 2-4 fő

Hozzávalók:

  • 500 g Schar B mix gluténmentes lisztkeverék
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál almarost (vagy útifűmaghéj, vagy bambuszrost)
  • 1 nagy (L-es) tojás
  • 50 g kacsazsír
  • 1 evőkanál cukor
  • 400 ml laktózmentes tej

Tetejére: 

Szezámmag, mák, napraforgómag, lenmag, cukor stb. 

Elkészítés: 

A lisztet a sóval, porélesztővel, cukorral és az almarosttal összekeverjük egy tálban. Majd hozzá adjuk a tojást, az olvasztott zsírt, és a langyos tejet. Dagasztógéppel összekeverjük, szép sima tésztát dagasztunk belőle. Majd hagyjuk kb. fél órán át pihenni. Ezután 8 cikkelyre vágjuk a tésztát, s mindegyik cikkelyből formázunk egy golyót, melyet kissé laposra formázunk, s a közepébe fakanállal majd az ujjunkkal lyukat alakítunk ki. Ezután szintén nagyjából negyed óráig hagyjuk pihenni a tésztát. Közben 2 evőkanál cukorral nagyjából 1 liter vizet melegítünk, s amikor már forr, ebbe egyesével előfőzzük a begeleket. Minden bagelt kb 1-1,5 percig főzzük, majd sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük őket, ahol felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk különféle magokkal, és sütés előtt szintén pár percig (kb.10-15) pihentetjük őket. Majd előmelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük őket. img_20200116_183013.jpgimg_20200116_183142.jpgimg_20200116_180713.jpgimg_20200116_174018.jpgimg_20200116_165511.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1315417202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.