Epres gombóc, mézes tejföllel, eperszósszal
2019. május 23. írta: Ízvilágom

Epres gombóc, mézes tejföllel, eperszósszal

7ed8a899-17f8-4980-979d-49f693284c08.jpegItt van végre újra az eper szezon. Ilyenkor mi mást is készíthetnénk, mint valami epres finomságot. Ezúttal én gombóc formába öltöttem, glutén és laktózmentesen készítve. Alapvetően nem kellett sokat változtatnim az eredeti recepten, csupán egy-két alapanyagot helyettesítettem az általam is használhatókkal. 

Adag: 2 - 4 fő

Ár: 1000 Ft

Elkészîtési idő: 1 óra

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli (az a tîpus a legjobb, ami krumplipürének és sült krumplinak is jó)
  • 1 tojás
  • pici só
  • 20 dkg liszt (nálam most Schar B mix gluténmentes liszt)
  • diónyi zsír  (kb 1 teáskanálnyi)
  • Eper
  • tejföl(nálam laktózmentes)
  • 2 evőkanál méz
  • 3 -4 evőkanál kukoricadara
  • 10 dkg vaj (laktózmentes)
  • 3 ek víz 

Elkészítés:

A krumplikat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és krumplinyomóval összenyomjuk. Csipet sót, a zsírt jó alaposan összekeverjük a krumplival míg sima állagú masszát nem kapunk, s ezt a masszát hagyjuk kihűlni.  Addig az epret tisztítsuk meg, szárítsuk meg, s igyekezzünk kisebb epreket használni. Az eper csúcsokat vájuk le (talpat vágunk neki).  Miután a massza meghűlt, adjuk hozzá az egy tojást, beleszitáljuk a lisztet s meggyúrjuk a gombóc tésztáját. Közben vizet forraljunk, pici sóval, s a vajat olvasszuk fel, rakjuk rá a kukoricadarát s pirítsuk meg. Miután megpirult, adjunk hozzá egy kevés vizet, ettől megfő a kukoricadara. Addig kevergessük, süssük, amíg újra száraz morzsa lesz belőle.  A tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, négyzetek formázunk a tésztából, s a száraz epreket belehelyezzük mindegyik négyzet közepébe, s gombócokká formázzuk őket. Ezután lobogó sós vízbe épp csak addig főzzük őket, míg feljönnek a víz tetejére a gombócok, s kiszedés után rögtön jeges vízbe rakjuk őket, hogy megállîtsuk a hőáramlást s az eper ne főjön tovább. Ezután hengergessük bele a darába őket, s szószokkal leöntve tálaljuk őket. 

Öntetnek az eprek végeit ízlés szerinti cukor mennyiséggel keverjük össze és forraljuk fel, majd villával, vagy botmixerrel pürésítsük. Villával nyilván darabosabb marad a püré. A másik öntetnek pedig a tejfölt összekeverjük mézzel s ezt tálaljuk. 

b50d2d20-4ebc-4e5a-a807-6885cdad5d6f.jpeg88f124f4-28a7-44ce-bb52-9ae09e3cb7ff.jpega26585a9-7df3-40f7-be56-fe6485257ce0.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr614852662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.