Bár nem tudatosan, de mégiscsak érzem az utóbbi időben, hogy nem kell mindenáron mindig húst ennem. Lehet, hogy ez a negyven napos böjtdolog Húsvét előtt mégiscsak valahol mélyen kódolva van az emberben? ;) Ezért, ha úgy érzem, akkor igyekszem a húst helyettesíteni valami olyannal, ami finom, egeszséges, gluténmentes, rostban gazdag és finom is. A csicseriborsót leginkább a humusznak köszönhetően ismerik az emberek, de más egyéb finomságot is lehet belőle készîteni. Teszem azt, például fasírtot. Ami úgy született, ahogy nálam sok új recept, voltak bizonyos alapanyagok, és nem akartam őket kidobni, igy tehát kicsit ebből, kicsit abból es elkészült a csicseris édesburgonyás fasírt. Természetesen valamivel szárazabb, mint a húsból készült társa, de ez valahol természetes, hiszen nincs benne annyi zsiradék.
Adag:2-4 fő
Ár: max 1000 Ft
Elkészítesi idő:40 perc
Hozzávalók:
- 250 g csicseriborsó
- 150 g édesburgonya
- fél citrom leve
- 1 kk. mustár
- 1 ek. szárított koriander (ha van friss az a legjobb)
- 1 kk. füstölt paprika
- csipet só
- csipet bors
- csipet vegeta
- 1 fél csokor friss kapor
- 1 kk. fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
- fél fej lilahagyma
- 2 ek liszt (nálam rizskiszt)
- zsemlemorzsa
- olíva olaj, amennyit felvesz a csicseriborsó
Elkészítés:
A csicseriborsót már előző este áztassuk be (vagy használjunk konzervet) majd reggel sós vizben főzzük puhára.
Ezután egy robotgépben a megtisztított édesburgonyát zúzzuk össze, adjuk hozzá a csicseriborsót és bőséggel olíva olajat, s turmixoljuk egyneművé őket. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kaporral, füstölt paprikával, pici fahéjjal, szerecsendióval. Adjuk hozzá a mustárt, koriandert, citromlevet, vegetát, majd az apróra vágott lilahagymát és fokhagymát s ezekkel is turmixoljunk még rajta egyet kettőt. Egy krémes állagú pürét kell kapjunk, amit öntsük ki egy tálba, majd adjunk hozzá egy tojást, s két evőkanállisztet, keverjük lpjól össze, s hagyjuk egy picit pihenni. Ezután kis gombócokat formázzunk belòlük forgassuk meg zsemlemorzsában, s süssük ki. Én sütőben sütöttem, de kevés olajban is süthető.
Megjegyzés: ha picit is hígabb volna a massza, adjunk hozza meg lisztet, de óvatosan, mert könnyen válhat túl szárazzá sütes utan.