Zserbó - mamától -,glutén és laktózmentesre alakítva
2018. október 22. írta: Ízvilágom

Zserbó - mamától -,glutén és laktózmentesre alakítva

mama_fele_zserbo_7.JPGMost, hogy itt a hosszú hétvége, gondoltam sütni kéne valamit. Csak úgy, gyakorlásképp a karácsonyra.

Megtaláltam a nagymamám receptjeit. Kézzel írt, régi, ütött -kopott papírra gyorsan lekörmölt, néhol kissé zsíros, láthatólag sokszor használt papírlapok ezek. Egy idő után láthatólag már nem ő, hanem anyukám, vagy a nagynéném írta le helyette a recepteket. Igazi kincs ez nekem! És most, hogy megtaláltam, azt a tervem, hogy időről időre, ebből fogom elkészíteni a leírtak alapján a sütiket.Természetesen annyiban átalakítva, hogy glutén és laktózmentessé avanzsálom őket, de máskülönben, minden az eredeti recept szerint fog készülni.

No de jöjjön a számomra nagy becsben tartott recept.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt (nálam 450 gramm Aldis gluténmentes lisztkeverék + 50 gramm bambuszliszt)
  • 25 dkg margarin (Vénusz laktózmentes)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 0.5 dl tej 
  • 2 dkg élesztő
  • A töltelékhez:
    • 25 dkg cukor
    • 25 dkg darált dió
    • 3 csomag vaníliás cukor
    • 1 üveg barack lekvár
    • kevés rum (ha gyerekek is fogyasztják, a rum aroma is opció lehet)
  • A tetejére:
    • 15 dkg porcukor
    • 1 evőkanál kakaópor
    • 3 evőkanál fekete kávé

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzá adjuk a porcukrot, a tojásokat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A kész tésztát 4 részre osztjuk, majd vékony lapokra nyújtjuk. Egy tepsit bőségesen kizsírozunk, majd arra fektetjük az első lap tésztát. Ezt bőséggel megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a vaníliás cukorral összekevert darált dióval (a diót én nem daráltam meg teljesen, szeretem ha van benne darabka dió is), majd a diót meglocsoljuk egy kevés rummal. Majd ráhelyezzük a következő tészta lapot is, amit ugyanígy rétegezünk. Az utolsó tészta lapot ráterítve a tepsiben hagyjuk kelni egy órát, majd jól előmelegített sütőben készre sütjük. 

A tetejére a porcukrot, kávét és kakaót összekeverjük, a kihűlt sütire öntjük és elegyengetjük rajta, majd hűtőbe, vagy hűvös kamrába téve megvárjuk míg teljesen megdermed. Forróvízbe mártott késsel szeleteljük. Ez a süti, ha marad belőle, akkor sokáig eláll. Bár ahogy a tendencia mutatja, sok nem marad belőle szerencsére.

Hiszen a mama sütije, mégiscsak a mama sütije :) :) 

mama_fele_zserbo_3.JPGmama_fele_zserbo_11.JPGmama_fele_zserbo_6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2414311767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.