Hajtogatott tepertős pogácsa glutén-laktózmentesen
2017. december 21. írta: Ízvilágom

Hajtogatott tepertős pogácsa glutén-laktózmentesen

hajtogatott_tepertos_pogacsa_lm_gm_3.JPGImádom a tepertős pogácsát. És ezer éve nem ettem egy igazi, finom, nagymama féle tepertős pogit. Most viszont kaptam az alkalmon, hogy találtam egy cuki-édes nénikét a Bosnyák piacon, aki valami hihetetlenül finom tepertőt árul. Hirtelen, gyorsan vettem is tőle 30 dkg tepertőt, és igen nagy önuralomba került, hogy ne egyem meg mind még mielőtt felhasználom :) De sikerült! :) Ennek az önuralomnak az eredménye a mai pogi. 

Adag: 4-6 fő

Ár: kb. 1200 Ft

Elkészítési idő: kb. 3,5 óra 

Hozzávalók:

  • 20 dkg Schar B mix
  • 25 dkg Nutrie Free kenyérliszt
  • 1 csapott teáskanál útifűmaghéj
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 65 g libazsír
  • 1 egész tojás
  • 1 csomag porélesztő
  • 5 ml Inka Sweet Stevia (vagy 1 teáskanál cukor) 
  • 5 púpos evőkanál laktózmentes tejföl
  • 2,5 dl langyos laktózmentes tej
  • 30 dkg tepertő (ebből 20 dkg ledarálva, 10 dkg apróra vágva)

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba szórjuk bele a tepertő kivételével a hozzávalókat, és a robotgép dagasztó karjának segítségével nagyjából 10 percig dagasszuk. Egy nagyon lágy, nagyon könnyű tésztát kell kapjunk. Ezután meleg helyen hagyjuk kelni minimum 1 de inkább 2 órán át. Ha duplájára dagadt, egy rizsliszttel szórt szilikon lapon 3-4 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk, majd megkenjük a darált tepertővel és az alsó felső széleit behajtjuk középre, a két oldalát szintén és az egészet még egyszer félbe, egymásra hajtjuk és 30 percet hagyjuk pihenni. Ezután ismét kinyújtjuk majd megszórjuk a maradék tepertő darabkákkal s ismét felhajtogatjuk és ismét hagyjuk pihenni 20-30 percig. Miután ismét jól megkelt, akkor kar vastagságúra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk belőle a pogikat, amiknek a tetejét felvert tojással kenjük meg. Zsírpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. negyed óra alatt készre sütjük. 

 

Tipp: Ha pár nap után már szikkadtnak tűnne a pogi, csak locsoljuk meg egy pici tejjel, dugjuk be a sütőbe 10 percre, majd frissen fogyasszuk. Olyan mintha friss lenne.

hajtogatott_tepertos_pogacsa_lm_gm_1.JPGimg_7144_1.JPGhajtogatott_tepertos_pogacsa_lm_gm_5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr513515933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.