Vörösboros-gombás karácsonyi lasagne
2017. december 17. írta: Ízvilágom

Vörösboros-gombás karácsonyi lasagne

Mondanom sem kell, glutén és laktózmentesen :) 

boros_gombas_karacsonyi_lasagne_gm_lm_6.JPG

Adag: 4-6 fő

Ár: kb. 1500 Ft

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:

A tésztához

  • 2 db tojás
  • 30 dkg Shär tészta liszt
  • csipet só
  • 3 dl hideg víz

A raguhoz

  • 0.5 dl étolaj
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 60 dkg darált hús (30 dkg sertés + 30 dkg marha)
  • 240 g darabolt paradicsom szószban
  • 140 g paradicsompüré
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 csipet majoranna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb gomba

A besamellhez:

  • 0.5 dl napraforgó olaj
  • 3 csapott evőkanál rizsliszt
  • 5 dl laktózmentes tej
  • fél reszelt szerecsendió
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 10 dkg laktózmentes eidami sajt

Tetejére:

  • 15 dkg laktózmentes eidami sajt

 

Elkészítés:

A húsokat kevés olajon pirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor már megpirult, hozzá adjuk a kockázott vöröshagymát, és a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát, majd ráöntjük a kockázott paradicsomot és a sűrített paradicsomot. Alacsony lángon rotyogtassuk, míg sűrűre össze nem fő. Ekkor adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát (opcionálisan kockára is vágható), majd a szegfűszeget, majorannát és a 3 dl vörösbort. Míg a gomba puhul, készítsük el a besamell mártást. 

Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk bele a lisztet és pirítsuk kissé, mintha rántást készítenénk. Majd öntsük rá a tejet, adjuk hozzá a fűszereket és a sajtot. Egy kézi habverő segít a csomómentes állag elérésében. Főzzük addig amíg sűrű krémet nem kapunk.

A tésztát gyúrjuk össze, és nagyjából 2 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Én a megfelelő forma eléréséhez rakjuk rá a tésztára a tepsit amiben sütni fogjuk a lasagnet s vágjuk körbe. Így éppen megfelelő méretű tésztát kapunk. Ezt vágjuk négybe, hogy négy lasagne tésztalapot kapjunk, majd forró lobogó vízben főzzük ki. Én most épp ráértem, így egyesével főztem ki a lapokat, hogy tuti ne törjenek össze és ragadjanak össze. 

Majd mikor a tészta is megfőtt, állítsuk össze az ételt. 

A tepsit vékonyan olajozzuk ki, majd rakjunk le négy tészta lapot, erre egy kevés besamell mártás kerül, majd a boros gombás hús, aztán megint tészta, besamell és ragu. Addig ismételjük a folyamatot amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére mindenképp tészta kerüljön, majd arra egy jó adag reszelt sajt. 

180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük pirosra, ropogósra. 

boros_gombas_karacsonyi_lasagne_gm_lm_5.JPGboros_gombas_karacsonyi_lasagne_gm_lm_3_1.JPGboros_gombas_karacsonyi_lasagne_gm_lm_4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr6013507819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.