Klasszikus vajkrémes csokitorta
2017. október 09. írta: Ízvilágom

Klasszikus vajkrémes csokitorta

Amikor megkérnek sütök. Amikor nagyobb munkákra kérnek fel, akkor is sütök. Amikor esküvőkre kérnek fel, akkor kicsit többet és hosszabb ideig sütök. Jelen tortácska is egy esküvői kollekció egyik jeles képviselője volt. A négy kísérő torta egyike. Nem a legszebb, nem is feltétlen kiállításra való darab, de teljesen "home made", teljesen hazai ízeket produkál és a küllemén is látszik, hogy nem egy futószalagról került az ünnepeltek elé.

Ez a torta nem mentes semmitől. Édes is, fehér lisztes is, cukros is, csokis is.... csak annyira, amennyire annak lennie kell.

S mert ez az ő nagy napjuk volt, hát igyekeztem örömet okozni nekik. Állítólag sikerült, s ennél nagyobb boldogság számomra sem kell. 

Hozzávalók :(24 cm-es tortaformához)

Tészta:

  • 10 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál méz
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor 
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 1 tábla étcsoki
  • 4 evőkanál liszt 
  • 2 evőkanál jamaicai rum
  • 2 csomag vaníliás cukor

Krém:

  • 0,5 kg szoba hőmérsékletű margarin
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg holland kakaópor
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Díszítés:

  • Színes szóró cukorka
  • Étcsoki reszelék
  • Torta dara

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Közben egy tálas mixer segítségével a tojások sárgáját a cukorral, a mézzel habosra keverjük, majd óvatosan kanalanként hozzá keverjük a lisztet, kakaóport, keményítőt, rumot, sütőport, vaníliás cukrot. A tábla csokit gőz felett felolvasztjuk és hozzá keverjük a lisztes keverékhez. Ezután a kemény habot is beleforgatjuk a masszába, de ezt már óvatosan lapáttal tegyük, hogy ne törjön össze a hab. Majd egy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt torta formába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a folyamat eredményességét. 

Rácson hagyjuk kihűlni, majd mikor teljesen kihűlt három részre vágjuk. Nekem van egy szuper kis szerkezetem mely segít egységes karikákat vágni a tortából, ezzel picit könnyebb a helyzetem.

Míg a torta hűl, a krémet is elkészítjük. A szoba hőmérsékletű vajat a cukorral jól kihabosítjuk, majd óvatosan hozzá keverjük a kakaót is. Ezután a kemény habbá vert tejszín, melyhez hozzáadtuk a habfixálót is, belefogatjuk a masszába.Ettől kicsit lágyabb lesz a tészta, de hűtőbe téve percek alatt kenhető, lágy krémet kapunk. Ezzel megtöltjük a tortát kívül belül, az oldalát tortadarával díszítjük, tetejét megszórjuk reszelt csokival és cukorkával, s szeletelésig hűtőben tároljuk.

extra_csoki_torta.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr8612945213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.