Fűszeres csirkecomb, sajtos-rozmaringos kölessel és padlizsán szósszal
2017. március 18. írta: Ízvilágom

Fűszeres csirkecomb, sajtos-rozmaringos kölessel és padlizsán szósszal

A mai ebéd ismét onnan indult, hogy gazdaságos, kiadós és ha lehet ne túl bonyolult legyen.

Ami még biztosan megvolt hozzá itthon, az a csirkecomb és a tanácstalanság volt. Boltba nem volt kedvem menni, ezért a kamrában és a konyhában lévő alapanyagokból kellett valamit kihoznom, s így született a mai csirkés fogás. 

Adag: 3 fő

Ár: 900 Ft

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók:

  • 6  csirke felső comb
  • bors
  • fűszerek ( én most 2 combot sóval, borssal, fokhagyma porral, 2 combot sóval, négyborsos fűszerkeverékkel, 2 combot pedig sóval és tárkonnyal fűszereztem) 
  • kevés olaj
  • 2 dl köles
  • 4 dl víz
  • 2 dl tejszín (nálam laktózmentes)
  • 10 dkg reszelt eidami sajt ( szintén laktózmentes)
  • 1 ág friss rozmaring ( vagy 1-2 kávéskanál szárított)
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 csipet majoranna
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 1 közepes padlizsán
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 gerzd fokhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 szál újhagyma

Elkészítés:

A padlizsán héját tisztogassuk meg majd helyezzük forró sütőbe és süssük 30 percen keresztül. A csirkecombokat mossuk meg, itassuk fel róla a folyadékot, majd ízlés szerint fűszerezzük és 15 percig hagyjuk pácolódni. Ezután egy nagyobb serpenyőben hevítsünk kevés olajat, s ebben süssük pirosra a combokat. A combok után maradt olajba beleszórjuk a 2 dl kölest és kissé megpirítjuk. Ha már kellően bevonta az olaj, öntsünk rá 2 dl vizet, szórjuk meg sóval, borssal, majoránnával, kakukkfűvel és rozmaringgal, majd fedjük le, s hagyjuk alacsony lángon főni. Miután az első adag vizet elfőtte, s már kellően megduzzadt, öntsük fel még 2 dl vízzel, s hagyjuk ismét fedő alatt főni. Eközben a padlizsánt vegyük ki a sütőből, s a szárát levéve, héjastól rakjuk bele egy turmix gépbe. Adjunk hozzá majonézt, mustárt, sót, borsot, citromlét, fokhagymát, 1 dl tejszínt és turmixoljuk össze. Mikor ez készen van, kanalazzuk át egy tálaló edénybe, és óvatosan keverjük hozzá a felkarikázott újhagymát. 

Mialatt a padlizsán szószt elkészítjük, a kölesnek el kell főnie a második adag vizet is. Ezért adjuk hozzá a maradék 1 dl tejszínt és ezzel is főzzük nagyjából 5 percig, majd a kanál vajat és a lereszelt sajtot is adjuk hozzá, keverjük össze, hogy a sajt beleolvadhasson, s tálalhatjuk is. 

img_5825.JPGimg_5827.JPGimg_5824.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7512348503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.