Kókuszos túrógombóc vegyes gyümölcs mártással, glutén - laktóz és cukormentesen
2016. október 16. írta: Ízvilágom

Kókuszos túrógombóc vegyes gyümölcs mártással, glutén - laktóz és cukormentesen

Túrógombócot ha mentesen étkezel, kissé körülményes csak úgy összedobni, úgy, hogy ne menjen rá a fizetésed szép hányada.  Nagy szerencse, hogy manapság már igen sok helyen kapható mindenféle mentes alapanyag, s vannak helyek, ahol egészen elviselhető áron.

Azonban ez a gombóc mégis kicsit rendhagyó, hiszen kókusszal készült kívül belül. Valamint forró gyümölcs mártással van tálalva. 

Adag: 4 fő

Ár: ~1000 Ft

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók

Gombóchoz:

  • 50 dkg (laktózmentes) túró 
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál eritrit (vagy cukor ízlés szerint)
  • 3 tojás
  • csipet só

Mártáshoz:

A mártást én többnyire a nyáron elrakott fagyasztott gyümölcsökből készítettem, így egészen sok féle gyümölcsöt tudtam belerakni. Persze a mostani őszi időszakban szokásos gyümölcsökből is raktam bele azért.  

De a gyümölcsmártás kérdés szerintem opcionális természetesen. Ki milyen gyümölcsöt szeret, ki mit szeretne fogyasztani. S a mennyiség is attól függ mennyi mártást szeretnénk. 

  • 5 dkg Rebarbara 
  • 2 szem Sárgabarack
  • 1 szem Őszibarack
  • 3 szem Szilva
  • 1 db Körte
  • 5 dkg Meggy
  • 10 dkg Eper
  • 1 db Alma
  • 2 evőkanál eritrit (vagy cukor ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rúd fahéj

Elkészítés:

A gombóchoz a hozzávalókat 10 dkg kókuszreszelékkel keverjük össze, s hagyjuk kb 45 percig pihenni. Ez idő alatt a gyümölcsöket a fahéjjal, vaníliás cukorral és az eritrittel rakjuk egy lábosba, s forraljuk össze.  Mikor a gyümölcsök nagyjából 10 percet rotyogtak, s engedtek egy pici levet, le is kapcsolhatjuk alatta a gázt. Kicsit olyan ez mint a lekvár főzés :) 

A gombócokhoz forraljunk enyhén sós vizet, s mikor már forr, a masszából vizes kézzel készítsünk golyókat, s helyezzük a lobogó forró vízbe. Míg a gombócok főnek ( tényleg csupán pár perc), addig egy száraz, forró serpenyőben a maradék 5 dkg kókuszreszeléket pirítsuk meg. Ez szintén csak pár percet vesz igenybe. Hiszen érthető módon sokkal könnyebben pirul meg, mint a hagyományos morzsa. 

Megjegyzés: Ha több olyan gyümölcsöt használunk ami levesesebb, akkor a végén keverhetünk bele kevés vaníliás puding port, az kicsit javit a szósz sűrűségén. 

img_4067.JPGimg_4065.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr6011796521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.