Töltött kenyércipó
2016. augusztus 20. írta: Ízvilágom

Töltött kenyércipó

Igazán finom töltött kenyér.

Nagyon kiadós, így bőséges vacsora a családnak. 

Bármivel tölthető, ízlés kérdése. Nálunk ma egy kis hús és sok -sok zöldség került bele. 

Ár: 1500 Ft

Adag: 4 fő

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók:

  • Cipóhoz:
  • 500 g liszt (nálam Nutrie Free Gluténmentes kenyérliszt)
  • 380 - 400 ml víz
  • 15 g friss élesztő
  • 6 g só
  • 20 ml étolaj, vagy olíva olaj
  • 1 csipet só
  • Töltelékhez:
    • 15 dkg csirkemell
    • 10 dkg brokkoli rózsa
    • 5 dkg kukorica
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1 kis fej hagyma
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • Kevés só (ízlés szerint)
    • Kevés bors (ízlés szerint)
    • 1 maréknyi reszelt gouda sajt(ízlés szerint választható)
    • olaj
    • kb. 0.5 dl víz

 

Elkészítés:

A cipóhoz az élesztőt kevés cukorral és 1 dl langyos vízzel felfuttatjuk. Közben egy tálba rakjuk a többi hozzávalót. Majd mikor az élesztő kellőképp felhabzott azt is a tálba töltjük, és puha tésztává gyúrjuk. Majd félre tesszük meleg helyre, hogy a duplájára keljen.

Míg a tészta kel, a töltelék hozzávalóit készítjük el. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Míg a hagyma párolódik, addig szintén apró kockákra vágjuk a megtisztított csirkemellet, s a hagymához adjuk. Amíg a hús párolódik, a brokkoli rózsákat és a kukoricát külön vízben megfőzzük. Nem kell nekik sok idő. A kukoricának egyébként sem, a brokkolit pedig épp csak az roppanósra főzzük, majd leszűrjük őket.  A húst sózzuk, borsozzuk és kevés piros paprikával hintjük meg, majd nagyjából fél deci vizet öntünk rá, s miután jól összekevertük, hozzá adjuk a brokkolit és a kukoricát is és egy pár perc alatt összerottyantjuk.  A víz akkor kell, ha a hús nem enged elég levet. Amolyan sűrű pörkölt alapra van szükségünk, s mindenképp szükséges, hogy legyen egy kevés szaftja a tölteléknek.

Amikor a cipónk duplájára kelt, két kis cipót formázunk belőle, majd egy kerek (vagy tetszés szerint bármilyen formájú) kiolajozott jénai tálba nyomkodjuk az egyik cipót. A széleit kicsit magasabbra hagyjuk, mint a tészta közepét, de a tál közepén lévő tészta se legyen nagyon vékony. Majd a tésztára kanalazzuk a kész tölteléket, s szórjuk meg a reszelt sajttal. Majd a tészta másik felét már ne csak úgy nyomkodjuk, hanem nyújtsuk ki kissé és úgy tegyük rá a töltelék tetejére. S a széleinél mindenképp nyomkodjuk jól össze, hogy ne folyjék ki a benne lévő lé. 

Előmelegített 180 fokos sütőbe nagyjából 40 perc alatt süssük készre.  De folyamatosan tartsuk szemmel, hogy ha vékonyabbra sikerült a tészta, nehogy megégjen.

 

toltott_kenyercipo_14.jpg

toltott_kenyercipo_16.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr127608060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.