Zserbó laktóz -és gluténmentesen
2016. július 18. írta: Ízvilágom

Zserbó laktóz -és gluténmentesen

Egykori kedves kolleganőm felkért, hogy süssek neki zserbót az esküvőjêre.

Ezen felbuzdulva készítettem előbb magunknak "mentes" zserbót, csak úgy gyakorlásképp. 

A recept a nagymamámtól maradt anyura, majd most rám. Ên a magam mentességeihez igazítottam, de az alapok nem változtak :)

Adag: 8-10 fő

Ár: 1200 Ft

Elkészítési idő: 1 óra, plusz a kelesztés és a hűtês ami lehetőség szerint egy éjszaka legyen

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg gluténmentes lisztkeverék (én Nutriefree sütemény lisztet használtam)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 25 dkg margarin (nálam Vénusz margarin, ez laktózmentes)
  • 4 ek laktózmentes tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás 
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • barack lekvár (nálam házi baracklekvár) 
  • pici rum

Csokimázhoz

  • 15 dkg porcukor
  • 3 ek fekete kávé
  • 1 ek kakaópor
  • 5 dkg margarian (Vénusz)
  • 10 dkg 60% feletti étcsoki

 

Elkészítés:

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis cukorral.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a porcukrot,  az egész tojást ês a tojások sárgáját, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt is. Mindezt alaposan összegyúrjuk, és négy cipót formázunk belőle. 

Picit állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, és összekeverjük a cukrokkal és ezt is négy közel egforma mennyiségre osztjuk. 

A cipókat tepsi méretűre nyújtjuk, (én most a szokásos, a tűzhelyhez kapott tepsivel dolgoztam), majd smegkenjük a tésztát baracklekvárral( ne spóroljunk vele) majd megszórjuk dióval (ezzel is lehetünk bőkezűek), és meglocsoljuk egy kevéske rummal. Ezután következik a következő lap, és újra jön az előbbi folyamat. Lekvár, dió, rum. Az utolsó lap ráborítása után, egy órát hagyjuk a tepsiben kelni.

Mikután letelt az egy óra, s szépen megnőtt a sütink, betoljuk az előmelegített 180 fokos sütőbe, és 30 perc alatt kislángon készre sütjük. Eközben elkészítjük a csokimázat a tetejére. 

A margarint megolvasztjuk, hozzá keverjük a csokit, porcukrot, a kakaót és a feketekávét. Megvárjuk míg picit kihűl, ez épp annyi időt vesz igénybe, míg a zserbó megsül, és kicsit az is kihűl. Amikor a csokimáz is és a zserbó is picit meghűlt, ráöntjük a süti tetejére, elsimítjuk, és hűvös helyen (hűtőben vagy kamrában) hagyjuk megszilárdulni a csokit. Hagyjuk állni eg éjszakán á, hogy az ízek összeêrjenek. Másnap szeleteljük. 

Ez a süti nagyon sokáig eláll, és tapasztalatból mondhatom, hogy az utazást is jól bírja :D 

image_141.jpegimage_142.jpegimage_140.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr598895922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.