Chicken Nuggets házilag, zöldséges rizssalátával
2016. április 08. írta: Ízvilágom

Chicken Nuggets házilag, zöldséges rizssalátával

Amíg még lehetett Mekibe járnom, (és nem csak fagyiért :) ) addig imádtam a chicken nuggets-et. 

Könnyű, ízletes, számomra laktató volt. De ugye, mióta kénytelen vagyok jóformán "minden mentes" étrendet követni, azóta ez is kimarad.

Azonban tegnap vacsorára elkészítettem ezt a finomságot, és be kell valljam, szinte übereli azt a bizonyos gyors éttermit :) 

A köret pedig valami friss, valami gyors, egyszerű és ha már tavasz van és készülünk a fürdőruha szezonra, valami kevéssé hízlaló :)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb egész csirkemell filé (én nagyjából 1 kilónyit vettem)
  • 1 tk só
  • 1 tk fehér bors
  • 3-4 ek reszelt sajt (bármilyen lehet ami épp otthon van, nálam most Gouda sajt került bele)
  • 1 pár csepp citromlé (én a citromos flakon tetejével mértem ki)
  • 1 gerezd fokhagyma

Panír hozzávalói:

  • Gluténmentes liszt (nálam rizsliszt)
  • 2-3 tojás
  • pici laktózmentes tej
  • csipet só
  • Gluténmentes zsemlemorzsa

Zöldséges rizs hozzávalói:

  • 2 csésze rizs
  • 2,5 csésze víz
  • pici olaj
  • csipet só
  • csipet fehér bors
  • csipet ételízesítő (nálam Vegeta)
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 marék csemege kukorica
  • 1 marék fagyasztott (vagy friss) zöldbab
  • 10-15 szem olíva bogyó 
  • Fél lila hagyma
  • Pici szárított (friss a legjobb, de nekem nem volt itthon) petrezselyem

Megjegyzés:

  1. A hús ízesítése egyéni ízlés alapján bármilyen lehet. Értsd: csípős, füstös, stb. De az igazi nuggetshez ez a natúr hasonlít a leginkább :)
  2. A körethez használt zöldségek szintén egyénre szabottak lehetnek. Ki milyen zöldséget szeret. Értsd: mexikói zöldségkeverék, borsó, bab, bármit lehet rakni bele

 

Elkészítés:

Egy lábasba pici olajat hevítünk, majd a rizst rászórjuk, s pár perc alatt üvegesre pirítjuk. Öntsük rá a vizet, majd sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítsük. Az első forrásig hevítsük, majd alufóliával ellátott fedővel takarjuk le, s hagyjuk, hogy a gőz tegye a dolgát. Nagyjából 15 perc alatt a rizs kevergetés nélkül puhára fog párolódni.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, s apró kockára vágjuk a hagymát, a paprikát, s egy nagyobb tálba tesszük. Az olíva bogyót felszeleteljük, a paradicsomot félbe vágjuk, kiszedjük a közepét, s csak a húsát kockázzuk fel, s ezt is a tálba dobjuk. A zöldbabot lobogó forró, sós vízbe rakjuk, s pár perc alatt "ressre" főzzük, majd lecsepegtetés után, nagyobb darabokra vágjuk és a többi zöldséghez adjuk. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. Pici olajat (kb 1 ek) öntünk a zöldségekre. Mikor a rizs megfőtt, és kihűlt, összekeverjük a zöldségekkel, majd hűtőben tároljuk tálalásig.

 A húst alaposan megmossuk, majd apróbb darabokra vágjuk, s robotgépbe tesszük a fűszerekkel, fokhagymával, citromlével, sajttal. S egészen addig hagyjuk dolgozni a gépet, míg egynemű, pépes masszát kapunk.

Ezután a panírhoz a tojást kicsi sóval felhabosítjuk, majd vizes kézzel pici gombócokat veszünk ki a húsból, s nem túl egyenletes formákat, bab formát, alakítunk ki a húsból, s szokásos módon bepanírozzuk. A művelet megkezdése előtt, egy serpenyőbe olajat hevítünk, s panírozás után a húst rögtön a serpenyőbe helyezzük.

Amint mindkét oldala szép arany barna lesz, már kész is van.

Mártogatósként akár egyszerű majonézt, ketchupot adunk hozzá. Ki mit szeret. 

Isteni finom kis husikákat kapunk, sokkal kiadósabb mint a versenytársé :)

Sokkal nagyobb adag is készül belőle, és sokkal gazdaságosabb költségvetésű is :) 

 12923326_1169237543095728_3868366645446710539_n.jpg

 image_42.jpegimage_41.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr888579018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.