Kozák Sapka
2016. március 28. írta: Ízvilágom

Kozák Sapka

Ezt a süteményt több néven is ismerik, tájegységtől függően.( Kozák Sapka, Néger labda, Hólabda)

Nagyon finom, de nagyon pepecselős az elkészítése. Idő és türelem igényes sütemény.

 

Én most névnapi sütinek szántam, s így utólag azt kell mondjam megérte a fáradozást!

 

Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra

Adag: 8-10 fő

Ár: 900 Ft

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 tojássárgája
  • 40 dkg cukor
  • 8 kanál langyos víz

Ezeket az összetevőket habosra keverjük.

  • 2.5 dkg gluténmentes sütemény liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 kanál kakaópor
  • 8 tojáshab

Ezeket az összetevőket hozzákeverjük a felvert tojássárgájához, vigyázva hogy a tojáshab ne törjön össze. Miután kész van kivajazott sütőpapírral ellátott tepsibe készre sütjük.

Eközben elkészítjük a krémet, hiszen a krémnek és a piskótának is ki kell hűlnie a további tevékenységhez.

Krémhez:

  • 1/2 l tej
  • 3 kanál cukor
  • 4 kanál rizsliszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Ezekből sűrű krémet főzünk (folyamatos keverés mellett, hiszen könnyen leég).

Míg a kész krém hűl, elkészítjük a krém másik felét, ami a következőkből készül:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor

A vajat a cukorral simára keverjük, s miután a főzött krém teljesen kihűlt hozzákeverjük.

Ezzel a töltelék el is készült.

Miután a piskótatészta is megsült és kihűlt, keresztbe félbe vágjuk, s megtöltjük az elkészített krém felével. Majd rátesszük a piskóta tetejét.

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Ezután felolvasztjuk a csokoládét a vajjal és miután megolvadt rákenjük a piskóta tetejére, majd miután megszilárdult a csoki pogácsa szaggatóval kis "pogácsákat" kerek formákat szaggatunk ki belőle. De előtte, míg a csoki megszilárdulás előtt van, óvatosan nyomjuk bele a pogácsaszaggató formákat a csokiba, hogy a bemélyedéssel együtt szilárduljon meg. Így könnyebb lesz szilárdulás után kiszúrni a formákat.

Ezután a maradék krémmel körbe kenjük egyesével a kis süteményeket, s bele forgatjuk kókuszreszelékbe.

Megjegyzés: Hivatalosan az ét csokis mázat a pogácsák kiszaggatása után kéne egyesével rákenni a sütire de a könnyebbség és időtakarékosság érdekében én előbb kentem meg az egész sütit és csak utána szaggattam ki őket.

A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztából egy kis baracklekvárral (vagy kávéval) fellazítva a tésztát, golyókat formázunk, s ezeket is beleforgatjuk kókuszreszelékbe, vagy csoki reszelékbe, vagy színes cukor reszelékbe.

Így, bár egy féle süteményt indultunk készíteni, rögvest lesz két fajta sütink, amivel nagy örömet okozhatunk a vendégseregnek!

 kozak_sapka.jpgkozak_sapka2.jpgkozak_sapka3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr68531706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.