A mostani torta baba bulira készült. Az, hogy milyen díszítést kap már korlábban összeállt a fejemben, mint az, hogy milyen ízű legyen a torta. Viszont napok óta oda -meg vissza vagyok attól, hogy méteres kalácsot egyek. Nagy a valószínűsége, hogy gyerekkorom óta nem ettem ezt a sütit. Ezért hát, most megcsináltam a méteres kalácsot torta formájában. Azt kell mondjam, nem csak én szeretem ezt az ízvilágot, hanem mindenki más is. A szemek csillogása, az öröm mikor kiderült milyen ízű a torta, a picik cuppogása falatozás közben igazi örömmel töltötte el kis szívem. :)
Természetesen glutén és laktózmentesen készült, viszont most cukorral, hiszen a picik szervezetének bármennyire is ellene vannak manapság a cukornak, igenis sokkal inkább való, mint a mindenféle édesítőszer. Természetesen mértékkel. Kivéve persze akkor, ha a gyerek cukorbeteg és indokolt az egyéb édesítők használata.
Adag: Nálam 18 cm-es tortaformában készült, de a normál formában is elkészíthető. Úgy nem lesz olyan magas, de az ízén ez semmit nem változtat
Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra hűlési időkkel együtt
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál Nutrie Free Dolce kenyérlisz gluténmentes
- 2 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál kukorica keményítő
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál hideg víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A krémhez:
- 2 csomag puncs pudingpor (gluténmentes)
- 1 csomag vaníliás pudingport (gluténmentes)
- 1 liter tej (laktózmentes)
- 2 dl tejszín( laktózmentes)
- 2 dl narancslé
- 30 ml rum aroma (ha gyerekek nem fogyasztják a tortát 1 dl fehér rummal helyettesíthetjük)
- 25 dkg laktózmentes margarin
- 6 evőkanál cukor
A bevonathoz:
- Fondant
Sem a tésztába, sem pedig a krémbe nem szükséges a leírtaknál több cukor szerintem, hiszen a bevonat alapvetően is édes lesz. Azonban ha valaki nem fondantal vonja be a tortát, hanem a szokásos csokoládéval, úgy ízlés szerint tehet még bele cukrot. Bár bevonat ide vagy oda, nekünk így is bőven elég édes volt. Persze ezt mindenkinek saját ízlése szerint szükséges megítélni.
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük egy pici sóval. A tojások sárgáját cukorral, olajjal, vízzel habosra keverjük, majd szépen fokozatosan hozzá adagoljuk a sütőporral és szódabikarbónával összekevert lisztet s szép egyenletes tésztát keverünk belőle. Mikor ez meg van, a fehérjét lapáttal keverjük hozzá, hogy a tészta minél kevésbé törjön, s elég levegős legyen. A tészta egyik felét kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bevont (én emellett döntöttem) torta formába öntjük, a másik feléhez pedig hozzá keverjük a 2 evőkanál kakaót, s azt is egy ugyanolyan kvalitásokkal rendelkező sütőformába öntjük. Természetesen egymás után is megsüthetjük a tésztákat. Nagyjából 10-15 perc alatt előmelegített sütőben készre sütjük. Mindig tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta megsült e.
Míg a tészta hűl, addig a pudingporokat öntsük egy nagyobb lábosba, a cukorral keverjük el, és adjunk hozzá előbb kevéske tejet, majd csomómentesre keverés után, hozzá adhatjuk a maradék tejet, tejszínt és narancslét. Majd a megszokott módon főzzünk belőle pudingot. Miután jól besűrűsödött ezt is tegyük félre hűlni. Amikor már kellőképp kihűlt, kézi mixerrel keverjük jól fel, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű margarint, és a rumaromát, majd addig keverjük míg egységes krémes állagot nem kap.
Ezután a méteres kalácsnál s megszokott módon, a csokis és a vaníliás lapokat szeleteljük fel, s váltogatva ragasszuk össze őket a krémmel. A torta külsejét is vonjuk be krémmel, majd erre jöhet a kinyújtott fondant bevonó, vagy aki úgy szeretné a csokimáz. A maradék tésztából és krémből pedig amolyan hazai felhasználásra készült egy mini tortácska. Csak úgy az íze kedvéért :)
A torta mellé én készítettem egy pelenka tortát is :) Így a kettő együtt volt az igazi szuper meglepi. Igazi öröm volt látni a boldogságot és meghatottságot a meglepettek arcán :) Hálás dolog ha örömet okozhatsz valakinek!