A karácsony nem csak az ajándékokkal, a pulykával, halászlével függ össze, de a fahéjjal és az almával is. Ezért egy kis almás fahéjas süti is készült az idén is.
Adag: 2-4 fő
Ár: 1500 Ft
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók a tésztához:
- 12 ek. mandulaliszt
- 4 ek. kölesliszt
- 30 ml Inka Sweet Stevia (eredetileg 3-4 ek. cukor)
- fél citrom leve
- 2 ek. kókuszzsír
- 3 tojássárgája
- 1 csipet só
- szükség estén pici laktózmentes tej ha a tészta túl keménynek bizonyul
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg
- 1 tojássárgája
- aki szereti 1 marék mazsolát is tehet bele, én nem tettem
- ízlés szerint édesíthetjük még a tölteléket is, de az alma maga elég édes
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük, ízlés szerint édesíthetjük is. Kinyomkodjuk a levét, és kis lángon addig pároljuk, amíg az összes leve el nem főtt.
A tésztához a hozzávalókat egy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.
Kétfelé osztjuk a tésztát, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Az első lapot elősütjük, kb. 15 perc alatt.
A sütőből kivéve ráborítjuk az almát, majd a másik adag tésztát is kinyújtjuk, és ráegyengetjük a töltelékre. Egy villával megszurkáljuk a tészta tetejét, és 180 fokon 60 percen keresztül sütjük.