Édes pogácsa. Karácsonyra, hétvégére, délutáni tea mellé, reggelire kávé mellé, vacsorára kakaó mellé. Opcionális finom falat. Glutén - laktóz és cukormentesen.
Itthon talán nem megszokott az édes pogácsa, de
11 évvel ezelőtt, mikor Cornwall-ban éltem, akkor találkoztam egy édes, pogácsaszerű süteménnyel, amit irtó finom tejszínnel lehetett eszegetni a délutáni tea mellé. Azóta is vágyom rá, hogy valahol, valamikor újra megkóstolhassam. Sajnos azóta nem sikerült újra kijutnom Angliába, ezért most megpróbáltam hasonló finomságot készíteni.
Adag: 2-4 fő
Ár: kb. 1000 Ft
Elkészítési idő: 45 perc + 2 óra kelesztés
Hozzávalók:
- 175 g Nutrie Free Dolci gluténmentes süteményliszt
- 175 g Schar B mix gluténmentes liszt keverék
- 5 g száraz élesztő
- 5 ml Inka Sweet Stevia
- 100 g Vénusz laktózmentes margarin
- 1 tojás
- 1,5 dl laktózmentes tej
- 1 kávéskanál útifűmaghéj
- 0,5 dl laktózmentes tejföl
- 1 kis üveg vanília kivonat
- 7 dkg szárított áfonya
Elkészítés:
A lisztet az élesztőt, az útifűmaghéjat, az Inka Sweet Steviat keverjük össze, majd adjuk hozzá a langyos tejet, a szobahőmérsékletű vajat, a tejfölt, vaníliát és keverjük hozzá az áfonyát is. A robotgép dagasztó pálcájának segítségével nagyjából 10 percen át keverjük, majd hagyjuk kelni a tésztát minimum órán át. Én most egyéb elfoglaltságaim miatt két órán át kelesztettem. Ezután rizsliszttel szórt szilikon lapon, vagy gyúródeszkán 3-4 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Zsírpapírral ellátott tepsibe rakjuk őket, tetejüket megkenjük tojással, és a tepsibe hagyjuk még pihenni 10 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, nagyjából 20-25 perc alatt.