Szeretem, szeretjük a padlizsánt, minden formában. Legsűrűbben krémként szoktam elkészíteni, különféle ízekkel kombinálva.
Most épp gombával feldobva. Figyelembe véve, hogy a spájzban figyelő padlizsán mellett, egy fél doboz gomba árválkodott a hűtőben. Nem volt mit tenni, össze kellett házasítani őket. :) A frigy tökéletesnek bizonyult. Igazán jók, ők ketten együtt.
Adag: 2-4 fő
Ár: 900 Ft
Elkészítési idő: ~ 50 perc
Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán
- 150 g gomba (nálam most csiperke volt)
- 1 fej közepes lila hagyma
- csipet só
- csipet bors
- 1 evőkanál étolaj
- 1 dl natúr joghurt (nálam laktózmentes)
Elkészítés:
A padlizsánt alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőbe tesszük nagyjából 35-40 percre. Ez idő alatt a gombákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd kevés olajon megpirítjuk. Ha ez megvan félre tesszük, s ugyanabban a serpenyőben a kockára vágott hagymát picit megdinszteljük, s ezt is félre tesszük ha kész van.
Miután a padlizsánt kivettük a sütőből, óvatosan (picit várhatunk vele, hogy hűljön) lehúzzuk a héját, darabokra vágjuk, majd a robotgépbe tesszük. Hozzá adjuk a megdinsztelt lila hagymát, sót, borsot, olajat és pürésítjük. Én nem szoktam teljesen leturmixolni, szeretem ha picit darabos. De ez ízlés kérdése. Ízlés szerint ilyenkor még lehet fűszerezni, s ekkor kerül hozzá a gomba. Ezt azonban már csak fakanállal keverjük hozzá, hogy darabos maradjon.
Pirítóssal kiváló reggeli, vacsora, uzsonna.