Sajtos kosárkák glutén és laktózmentesen
2017. április 23. írta: Ízvilágom

Sajtos kosárkák glutén és laktózmentesen

Egészen egyszerű, könnyen elkészíthető finomság. Kissé időigényes, de csak mert a tésztát pihentetni kell. Mindezek ellenére igazán gyorsan készen van és igazán ízletes.

Igazi sajtos roló élmény, csak formájában más kissé.

Személy szerint azt az apró trükköt vetettem be az ízfokozás érdekében, hogy a szokásos trappista sajt helyett, ementáli sajtot használtam, s ettől még pikánsabbá váltak a kis kosárkák.

Adag: 4-6 fő

Ár: ~ 1200 Ft

Elkészítési idő: 25 perc + minimum 2 óra (de a legjobb egy éjszakán át tartó) pihentetés

Hozzávalók:

         Tésztához:

  • 35 dkg gluténmentes Nutrie Free liszt
  • 30 dkg vaj 
  • 7 evőkanál víz
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet
  • csipetnyi só

       Krémhez:

  • 25 dkg reszelt ementáli sajt + 10 dkg a tetejére
  • 2 evőkanál gluténmentes liszt
  • 3 dl laktózmentes tej 
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás sárgája
  • pici só
  • pici bors

 

Elkészítés:

A tésztát a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet és az ecetet, és egy csipet sót. A tésztát jól összedolgozzuk és letakarva minimum 2 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy pogácsa szaggatóval akkora korongokat szaggatunk belőle, amellyel szépen ki tudjuk tölteni a muffin sütőnket. A formákat kicsit megvajazzuk és belenyomkodjuk a tésztát. A sütőt 180 fokra állítjuk és a tésztát nagyjából 10-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg a tészta, mert ha egy picit is barna lesz az már megégett és ízben nem kellemes. Ennek a tésztának szép világosnak kell lennie.

A krémhez a tejet, a lisztet és a tojás sárgákat egy edényben összekeverjük és lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve a 25 dkg lereszelt sajtot, a csipet sót és fehér borsot hozzá keverjük, majd egész picit (kb 10 perc)hűlni hagyjuk és mikor még langyos, hozzá keverjük a vajat és sima krémet keverünk belőle. Miután a krém szép sima lett, a kihűlt kosárkákba töltjük, s a tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

glutenmentes_sajtos_kosarkak_9.jpgglutenmentes_sajtos_kosarkak_2.jpgglutenmentes_sajtos_kosarkak_8.jpgglutenmentes_sajtos_kosarkak_6.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr67436470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása