Marha nyelv leves
2017. március 02. írta: Ízvilágom

Marha nyelv leves

Nem mindennapos, nem állandó a repertoárban, mégis izgalmas, érdekes és finom leves ez a mai...

Sokan orrot felhúzva gondolnak erre a levesre, pedig igazán nem is olyan különleges fogás.

Pedig még a tinédzser (akikről pedig tudjuk, hogy minden nap megvan az épp ezt - azt - amazt nem szeretnek korszakuk) unokahúgom is azt mondta finom! (Mindaddig persze, amíg nem mondtam el, hogy igazából nem is "igazi hús" volt az amit evett) :) :) :)

No, de komolyra fordítva a szót, tényleg jó kis leveske kerekedett ebből a mindennaposnak egyáltalán nem mondható részéről a marhának. Sajnos manapság olcsónak sem mondható... majd infarktust kaptam, mikor megláttam, hogy olyan árban mérik, mint bármely más szín húst! 

Az alap recept anyukámtól származik, de persze ahogy mindig, ezt is kicsit átalakítottam.

Bevallom, csak azért mert elfelejtettem mit mondott arról, hogy mi kerüljön bele :D :D

 

Adag: 4 fő

Ár: 1000  Ft

Elkészítési idő: 3 - 3,5  óra

Hozzávalók: 

  • 50 dkg marha nyelv
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 1 szál fehér répa
  • 1 hagyma
  • pár szem babérlevél
  • 1 ek ( nálam gluténmentes ) liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 kk piros paprika
  • pici olaj
  • 1-2 evőkanál tejföl (nálam laktózmentes)
  • 1 csipet tárkony

Elkészítés:

A nyelvet feltesszük főni annyi vízbe, ami ellepi. Rakunk hozzá 3-4 levél babérlevelet, s kb. 45 perc múlva kivesszük a nyelvet és a rajta található fehér réteget szépen levagdossuk róla. Minden fehér részt vágjunk le  mert az nem ehető, de legalább is nem ajánlatos megenni. Lehet tovább is főzni, akkor a fehér réteg könnyen lefejthető a nyelvről, de ezzel elveszítjük azokat az ízeket, melyek belefőnek a levesbe, hiszen az a babérleveles lét leöntjük róla.

Miután megtisztítottuk a nyelvet, darabokra vágjuk, és hideg vízbe ismét feltesszük főni, pár levél babérral együtt. Pici sót, pici borsot, ételízesítőt adhatunk hozzá. A zöldségek később kerülnek bele, mivel azok hamarabb készen vannak. A főzési idő ennél a levesnél elég tág, nehezen fő meg, sok idő kell neki.Lassú tűzön akár 2 órán át is rotyoghat fedő alatt, míg annyira megpuhul, hogy a zöldségeket hozzá lehet adni. Ezután együtt még egy órán keresztül főzzük a levest, majd mikor már a nyelv is puha (a villát bele lehet szúrni és könnyedén ki is lehet húzni azt), és a zöldségek is azok, egy kicsi olajon készítsünk egy gyors paprikás rántást, amit belecsorgatunk a levesbe, ezután pedig 1-2 evőkanál (ízlés dolga) tejfölt keverünk el a levesben, megszórjuk egy csipet tárkonnyal, s már tálalható is. 

 img_5654.JPGimg_5647.JPGimg_5650.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr8812299285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása