Gluténmentes cipó
2015. április 28. írta: Ízvilágom

Gluténmentes cipó

Ismét egy újabb hét, ismét egy finomság, ismét egy kis kóstoló, ismét egy recept, melyet a Kalendárium Gasztro Galéria kínálata ihletett. Egy egyszerű de nagyszerű, az emberek nagy többsége számára teljesen hétköznapi kenyérről beszélünk. Viszont a gluténérzékeny emberek sokszor bajban vannak, mert főképp a betegségük elején nem tudják mivel helyettesíthetik a kenyeret, melyről olyan nehezen mondanak le, s amely a betegség felismerésének pillanatáig a mindennnapjaik része volt.

Borzasztó nagy a kínálat, melyből válogatni lehet gluténmentes lisztek terén is. Azonban nem mindent lehet mindenre használni. Van amelyikkel csak édességet, van amelyikkel csak sósat, és van amelyikkel kelt tésztákat érdemes készíteni.

Én most ez utóbbit választottam és egy remek kis cipót készítettem.

Melyet a holnapi naptól, azaz 2015.04.29. 10 órától, a készlet erejéig, de legkésőbb 04.30. zárásig, ismét meg lehet kóstolni a Kalendárium Gasztro Galéria, Dózsa György út 46. szám alatt található üzletében.A holnapi napon a kenyeret egy remekbe szabott humusszal, azaz csicseriborsó krémmel lehet megkóstolni, mely szintén a boltban előforduló alapanyagokból készül. Ennek receptjét a boltban találhatjátok.

Isteni finom, meglátjátok!

És a legjobb, hogy ismét egy kis ajándékkal kedveskedünk annak, aki a castellum.do-ra hivatkozva tér be a boltba :) Hát nem remek? :)

Gyertek -gyertek mert igen gyorsan fogy! :)

Most pedig jöjjön a kenyér receptje:

Hozzávalók:

  • 500 g Nutrie free per pane mix
  • 20 g olíva olaj
  • 6 g só
  • 15 g friss élesztő
  • 450-480 ml langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés cukorral nagyjából 1 dl meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, az olíva olajat, a vizet és a felfutott élesztőt is. Egy konyhai robotgép dagasztó lapátjának segítségével a masszát szép egyenletes tésztává dagasztjuk.  Akinek nincs otthon gépe, az dagaszthatja kézzel is természetesen, úgy kicsit tovább tart.  Miután a tésztát szép simává dagasztottuk, egy kilisztezett tepsibe, sütőformába, vagy bármibe, amiben sütni szeretnénk a kenyerünket, beleöntjük a tésztát, s letakarva hagyjuk kelni meleg helyen 1 órán át. Én erre a célra egy kerek szilikon formát használok, ami épp egy helyes cipó formájának felel meg. Keleszteni pedig 50 fokos sütőben szoktam, ahol nem letakarom, hanem olajjal megkenem a tetejét, hogy ne száradjon ki kelés közben.

Miután a tészta megkelt, feljebb vesszük a sütő hőfokát 180 fokra, és 45 percig sütjük a kenyerünket. Természetesen időközben olykor nézzünk rá, hogy a teteje nehogy megégjen.

A kész kenyeret hagyjuk kihűlni, majd jelen esetben egy finoman elkészített humusszal, azaz csicseriborsó pürével tálaljuk. De természetesen májkrémmel, vajjal, lekvárral vagy csak úgy natúr is fogyasztható, kinek – kinek ízlése szerint.

 Megjegyzés:

Ár: 900 Ft

Adag: 0,5 kg (2-4 fő)

Elékszítési idő: 2 óra

cipo_1.jpgcipo_8.jpgcipo_5.jpgcipo_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr477406404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása